Sådan sænker du brændstofforbruget og forlænger motorens levetid

Udgivet i Boligindretning
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Med de stigende priser på brændstof og ekstra afgifter på benzin og diesel gennem regeringens tiltag, ønsker mange danskere med god grund at sænke deres brændstofforbrug og få mest muligt ud af deres bilmotor.

Heldigvis er der en række tips og tricks til hvordan man kan opnå dette, uden at skulle investere dyre domme i den nyeste teknologi eller tårnhøj timeløn på bilværkstedet. Vi har samlet nogle af de bedste her i artiklen, så ønsker du at køre med god samvittighed bør du fortsætte med at læse.

Gode kørevaner

En af de nemmeste ting du kan gøre for at sænke brændstofforbruget og holde din motor i bedst mulige tilstand, er at vænne dig til at køre på en mere skånsom måde.

Ved at køre ved høje omdrejninger, accelerere hurtigt eller træde hårdt på bremserne bruger du markant mere brændstof end hvis du holder en jævn fart, forudser hvornår du skal stoppe og motorbremser i god tid.

Jo hurtigere du kører på vejen, jo mere brændstof bruger du også som tommelfingerregel, da der er mere modstand fra vinden og motoren skal bruge flere kræfter på at drive bilen.

Her gælder det lidt om at kende sin bil godt, for der er nogle såkaldte gyldne punkter hvor du stadigvæk kan holde en fornuftig fart og opnå en god økonomisk kørsel. Det er også en god idé at holde den samme fart så vidt muligt, da for mange skift op og ned i hastighed også vil dræne brændstoffet hurtigere.

At lægge dine kørevaner om, kan også betyde at du skal skifte gear lidt før, især når du skal op i en højere hastighed efter at have holdt ved et lyskryds. Selvom det måske tager et par ekstra sekunder, vil du bruge mindre brændstof og holde motoren i live længere tid.

Jævnlig service

Som bilejer er det de færreste der kan undgå en tur til mekanikeren fra tid til anden. Og det årlige servicebesøg er en af de ting der ikke anbefales at springe over.

Her er det nemlig især ting såsom et olieskift der kan føre til en markant sundere motor, der kører som planlagt og uden problemer. Når man skifter olien til service, bliver oliefilteret også skiftet i de fleste tilfælde, og det er med til at hjælpe på brændstofforbruget.

Oliefilter billede fra bildeleshop.dk

Oliefilteret hjælper nemlig med at holde motorolien ren og fri for partikler der kan skade motoren. Og på den måde bliver motoren altså smurt efter forskrifterne, og kan reducere den modstand der er i de bevægelige dele, hvilket fører til et lavere brændstofforbrug.

En ting du selv kan tjekke, er at dine dæk har det korrekte tryk. Der findes mange tankstationer hvor du helt gratis kan fylde mere luft i dækket hvis du har brug for det.

Et dæk der ikke har det optimale tryk vil nemlig bruge væsentligt mere brændstof, fordi der er en større modstand fra kontakten med vejen. Det tager blot et par få minutter når du alligevel tanker, så kan du tjekke dine dæktryk, og eventuelt fylde mere på.

Af andre ting der er værd at sikre en god tilstand på, kan vi nævne luftfilteret, tændrør og kølesystem. Luftfiltret er ofte overset af mange bilejere, men det sikrer en god lufttilstrømning til motoren så bilen kan køre med høj effektivitet.

Dine tændrør kan med tiden blive beskidte, eller også blive slidte over en længere periode, hvilket fører til en direkte dårligere brændstoføkonomi. Ofte vil du opleve andre problemer såsom en motor der hakker eller har besvær med at køre jævn, men tjek dem alligevel en gang om året.

Kølesystemet på din bil er også vigtigt for at forhindre overophedning af motoren. Her er det forholdsvis nemt at sikre niveauet på kølevæsken er inden for minimum og maksimum værdierne, og hvis ikke, kan du fylde mere på, eller købe et redskab der kan fjerne overskydende kølevæske.

 

 

Senest ændret Fredag, 03 maj 2024 08:27

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.