For at skilsmissebørn kan få en god sommerferieperiode, handler det ikke kun for forældrene om at sikre en god planlægning. Det er lige så vigtigt at hjælpe børnene med at opleve sammenhæng mellem de 2 hjem, når den ene forælder pludselig skal undværes i længere tid end normalt, siger Louise Lisner fra skilsmisse app'en CoPilots.
"Det kan du bl.a. gøre ved at snakke med barnet om alle planerne i sommerferien i stedet for kun at fokusere på den del af ferien, hvor du selv er sammen med barnet. På den måde kan barnet dele tanker, forventninger og oplevelser fra ferien med begge forældre i stedet for at risikere at føle sig splittet mellem dem", siger hun.
LÆS OGSÅ: Synergi mellem parforholdet og arbejdesindsatsen
Det er dog ikke alle forældre, som er enige i den tankegang. En undersøgelse foretaget af CoPilots blandt skilsmisseforældre viser, at godt og vel 63% af forældrene ikke mener, at barnet bør inddrages i planlægningen af forældrenes samvær under ferien, mens 20% af forældrene svarer, at deres børn er for små til at blive spurgt om deres mening omkring sommerferiens samvær. Kun 16% spørger børnene, hvordan de synes, feriens samvær skal fordeles.
Louise Lisner, som er mor til to børn på hhv. 8 og 11 år i en deleordning, spørger selv sine børn, hvordan sommerferien bedst fordeles.
"For mig har det været en stor overvejelse, om børnene vitterligt nyder vores længere tid sammen, eller om de kommer til at savne for meget. De er store nok til, at vi kan tale om det, og de har selv ønsket, at ferien kun er 2 uger hos hver forælder. De fortæller, at det ville blive for lang tid uden at se den anden forælder, hvis der kom en uge mere oveni. Jeg selv elsker den længere tid sammen - vi kommer ned i gear, hvor skiftedagen ikke hele tiden lurer, og hvor vi falder på plads på en anden måde end i hverdagen", fortæller hun.
Gode råd til sommerferien for skilsmisseforældre
Husk: Én familie i to hjem
For barnets trivsel er det afgørende, at forældrene skaber sammenhæng mellem de to hjem, så savnet mindskes, og barnet ikke føler sig splittet mellem far og mor.
Lad være med at boykotte kontakt med den anden forælder
Når børn er små, savner de let, så hjælp dit barn med at have kontakt til den anden forælder, hvis barnet gerne vil. Det kan fx være ved at sende postkort eller ringe hjem.
Informér hinanden om jeres planer i ferien
Del ferieplanerne med hinanden. På den måde kan begge forældre hjælpe barnet med forventninger og med at forberede sig til ferien.
Del planerne med barnet
Forbered barnet på hvornår, hvor og hvad der skal ske i ferien. Både mht. oplevelser, og hvornår barnet er hos far eller mor. Hvis barnet ikke er så gammel, kan en visuel tavle være en god ide.
Sommerferien er ikke en konkurrence
Husk at sommerferien ikke er en konkurrence om, hvem der kan tilbyde mest. Ferien er tiden, hvor I bare slapper af sammen.
Deling af oplevelser er godt
Hjælp barnet med at dele sine oplevelser med den anden forælder. Lad fx barnet føre en feriedagbog, køb en souvenir eller tag nogle billeder, som barnet kan vise frem. Det øger barnets oplevelse af sammenhæng mellem de 2 hjem.
Savn er naturligt
Husk at den længere ferieperiode kan medføre savn af den anden forælder. Det er helt naturligt, at barnet savner – og det betyder ikke, at barnet ikke hygger sig.