Beskyt dig på påskeferien: 10 solcreme-myter du bør kende

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Solens stråler er skadelige, så man skal huske at beskytte sig selv. Solens stråler er skadelige, så man skal huske at beskytte sig selv.

Nedtællingen er i gang, og snart tager mange på påskeferie for at genvinde varmen efter de kolde vintermåneder. Men hvordan beskytter man sig selv bedst som bleg dansker? Det kan være svært at vide, hvilke anbefalinger man bør følge, og hvilke som er myter. Her gør hudplejemærket Derma op med de største myter, så du ved, hvordan du bedst beskytter dig og dine kære på ferien.

LÆS OGSÅ: Sådan tager du det perfekte feriebillede

Myte 1: Danskerne bruger for lidt solcreme
Korrekt. Ifølge Kræftens Bekæmpelse bruger mange danskere for lidt solcreme, hvilket mindsker cremens beskyttelseseffekt betragteligt. Bruger man eksempelvis kun 1/4 af den anbefalede mængde solcreme faktor 15, bliver beskyttelsen sænket til det, som svarer til en faktor 2. En god huskeregel er at bruge en håndfuld solcreme, hver gang du smører dig ind – og husk at smøre solcremen på ca. 20 minutter før, du går ud i solen.

Myte 2: En solcreme skal helst være vandfast
Dette er sandt. Det anbefales, at man bruger vandfast solcreme. Det skal dog siges, at ingen produkter holder til, at du både sveder, bader og tørrer dig med håndklæde – igen og igen. Man skal derfor huske at smøre sig godt ind i solcreme flere gange i løbet af en dag.

Myte 3: Især børn har brug for solbeskyttelse
Korrekt. Alle skal selvfølgelig huske at beskytte sig mod solens stråler, men især børn er sårbare. Jo tidligere børn udsættes for UV-stråling og solskoldninger, desto større risiko har de for at udvikle kræft i huden senere i livet. Sørg for, at børn opholder sig i skygge, når solen brager løs – og at de bærer solhat og er smurt godt ind i solcreme.

Myte 4: Faktor (SPF) 15 er nok, hvis jeg skal på solferie
Falsk. Det anbefales, at man i Danmark bruger solcreme med faktor (SPF) 15. Så når man tager på solferie sydpå, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man går op i faktorerne og bruger vandfast solcreme med minimum faktor (SPF) 30, som er Svanemærket og Allergimærket.

Myte 5: Høj beskyttelse betyder, at jeg kan være dobbelt så lang tid i solenpexels-photo-884169
Falsk. Faktoren på din solcreme indikerer kun, hvor meget cremen blokerer for solens farlige stråler. Faktor 15 blokerer for 93 %, faktor 25 for 96 % og faktor 50 for 98 %. Det vigtigste er derfor, at man smører sig godt og hyppigt ind i solcreme, ellers nedsættes beskyttelseseffekten.

Myte 6: Man risikerer at få D-vitamin-mangel, når man bruger solcreme
Nej. D-vitamin dannes, når solens UV-stråler rammer din hud, så selvom man er beskyttet, så får man stadig den nødvendige dosis D-vitamin. Faktisk får man nok D-vitamin ved blot at opholde sig 10-20 minutter i solen om dagen tre gange om ugen.

Myte 7: Man bliver ikke brun af at bruge solcreme
Forkert. Når man beskytter sig med solcreme, går processen bare langsommere. Du behøver endda ikke at være i direkte sol for at få farve. Solens stråler reflekteres i overflader som vand, beton, sand og sne, så UV-strålerne rammer dig, selvom du sidder i skyggen. Man får derfor også farve på en skyet sommerdag.

Myte 8: Der er forskel på, hvor meget sol man kan tåle
Korrekt. Har man lys hud og fregner, skal man være ekstra forsigtig i solen. Men selv hvis man har mørk hud, kan man blive solskoldet og få hudskader. Vælg altid solfaktor efter hudtype og behov samt vejr og geografisk placering.

Myte 9: Dyre solcremer er bedre end de billige
Nej. Alle solcremer med UVA- og UVB-beskyttelse og faktor 15 eller højere giver god beskyttelse, hvis man anvender den rette mængde. Dvs. en håndfuld solcreme til din krop.

Myte 10: Solcreme er den bedste form for solbeskyttelse
Nej. Den bedste måde at beskytte sig selv på er ved at søge skygge og tage tøj og hat på, når solen er stærkest. Og husk at bruge solcreme, hvor skygge og tøj ikke dækker din hud.

LÆS OGSÅ: Sygdomme

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Derma

Senest ændret Torsdag, 22 marts 2018 13:22

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.