Alfons Åberg flytter hjemmefra

Udgivet i Kultur og underholdning
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
En af Gunilla Bergströms klassiske tegninger af Alfons Åberg, som kan ses på Nordisk Akvarelmuseum. En af Gunilla Bergströms klassiske tegninger af Alfons Åberg, som kan ses på Nordisk Akvarelmuseum. Fotos: Bok Makaren AB

Vores allesammens barndomsven, Alfons Åberg, som altid kom ud for store og små livskriser, flytter hjemmefra og kommer nu for første gang på museum. Fra den 11. februar til den 15. april kan man på Nordiske Akvarelmuseum se alle skitserne og tegningerne, der ligger til grund for den populære børnebogsfigur.

Som børn kunne vi nikke genkendende til nogle af de hverdagshændelser, som Alfons Åberg kom ud for. Når han havde det sjovt, grinte vi. Og når han var ked af det, blev vi triste. Men som man ofte gør, voksede vi desværre fra ham. Nu har man dog mulighed for at smutte en tur forbi mindernes vej og besøge den populære dreng. Forfatteren Gunilla Bergströms originale værker bliver nemlig for første gang nogensinde præsenteret i en museumskontekst. Det svenske museum ligger ca. 50 km. fra Göteborg og er kun en kort køretur fra Danmark.

LÆS OGSÅ: Oplev vikinger i Skåne

Udstillingen på Nordisk Akvarelmuseum tager på en rejse tilbage til bøgernes oprindelse ved at vise illustrationerne af kunstnerens unikke håndværk. Det er ikke tilfældigt, at det sker nu, for i 2017 fyldte Alfons Åberg 45 år, og hans skaber, Gunilla Bergström, rundede de 75. Nu fejres de begge.

AjaBajaAlfons GunillaBergstrom BokMakarenABTemaerne i bøgerne om Alfons Åberg er eksistentielle og gælder for alle aldre. Bøgerne er blevet oversat til tredive sprog og udgør størstedelen af Gunilla Bergströms produktion. Parallelt med illustrationer fra disse bøger, vil man også kunne finde udvalgt materiale fra en række andre af Gunilla Bergströms figurer – eksempelvis Bill og Bolla.

Gunilla Bergström er en af Sveriges førende børnebogsskabere gennem tiden. Hun har både skrevet og illustreret et hav af elskede børnebøger og med følgende dristige sætning "En dag skal jeg søreme tegne sjælen!" begyndte hun sit arbejde med det, der blev til ca. 40 børnebøger med uforglemmelige figurer. Det er imidlertid Alfons Åberg, som uden sammenligning er blevet den mest berømte af Gunilla Bergströms figurer.

Gå en tur i Alfons Åbergs hjemby

Har man ikke fået nok af Alfons Åberg på Nordisk Akvarelmuseum, kan man tage forbi Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg, hvor den lille dreng på en vis måde lever videre. Det gør han i den gamle handelsbutik i Haveforeningen, kun et stenkast fra centralstationen i Göteborg. Bygningen, som er kommet på listen over verdens kulturarv, er blevet omdannet til et kreativt kulturcenter for børn og deres voksne. Her kan man lege, spille og lære, for der er teater, musik i børnehøjde, sjove eksperimenter og oplæsning, hvis man helst vil det. Programmet varierer fra uge til uge. Museet er bedst for børn fra 0 – 8 år men større børn kan også være med.

LÆS OGSÅ: Danske analysemodeller

Fakta om Gunilla Bergström

Bergström blev født i Göteborg i 1942. Hun voksede op i et kunstnerhjem, og i 1966 tog hun en journalistgrad. Hun var blandt andet beskæftiget på Dagens Nyheter og Aftonbladet. I 1975 gik hun selvstændig som forfatter og illustrator. Bergström debuterede med bogen "Mias pappa flyttar" (1971). Hendes billedbøger om Alfons Åberg blev en både svensk og international succes. Derudover har Gunilla Bergström dramatiseret mange af sine historier til teater og skrevet en række børnesange.

Senest ændret Torsdag, 22 marts 2018 13:25

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.