Skønne vine fra Californien

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Californien blev for 40 år siden anerkendt som en af verdens førende vinproducenter. Californien blev for 40 år siden anerkendt som en af verdens førende vinproducenter. Foto: VisitCalifornia.

VIN: Californien er nu den fjerdestørste producent af vin i verden, og de fleste kan ikke forestille sig et supermarked uden vind fra den amerikanske solstat. Men for 40 år siden var der stort set ikke vin fra USA's vestlige stat på hylderne.

Men Californien er langtfra ny på området. Faktisk har man lavet god vin i næsten to hundrede år, men uden særlig opmærksomhed fra den store verden.

I 1976 skete der imidlertid noget, der skulle få afgørende betydning for californisk vin.

Amerikansk vin i Frankrig

En parisisk vinhandler lavede et reklamestunt kendt som "The Judgement of Paris". Vine fra Californien blev sammenlignet med vine fra den lidt arrogante stormagt indenfor vin, Frankrig.

Blindsmagningen foregik med franske smagsdommere, og de færreste havde andet en smil tilovers for den konkurrence.

De fleste forventede at de franske vine ville vinde alle kategorier, men sådan skulle det ikke gå.

De Californiske vine vandt alle kategorier.

californien-usa-vineUSA en vinnation

Amerika blev med et slag en vinnation, man måtte regne med. Californien havde slået fast, at staten var på højde med - og over de gamle vinnationer - der havde sovet trygt i mange år.

Fremover talte man i vindverdenen om før og efter vinsmagningen i Paris.

- Vinsmagningen i 1976 markerede dagen for Californiens entré som stormagt i vinens verden, og lige siden har de californiske vinregioner været en ønskedestination for de fleste vinentusiaster. Områder som Napa Valley og Sonoma County er blevet synonym med vine i verdensklasse, og det er noget, der tiltaler de mange kulinariske opdagelsesrejsende i Skandinavien, forklarer John Migliorini, Director of Sales and Marketing hos Visit California i Skandinavien og Finland.

85 procent af den amerikanske vinproduktion foregår i Californien. Staten er dermed den destination, man bør vælge, vis man vil på vinsmagning og vinferie i USA. I alt gæster omkring 21 millioner turister Californiens vingårde om året.

Markering af vinjubilæet

For at markere de 40 år, der er gået, siden amerikansk vin blev anerkend afholdes der et par arrangementer, der kan have stor interesse for vinelskere:

På den amerikanske ambassade i Stockholm bliver filmen "Bottle Shock" vist onsdag den 18. maj for ansatte i rejsebranchen og medier. Filmen tager afsæt i den berømte vinsmagning i Paris, og deltagerne får mulighed for at smage vine fra de selvsamme vinhuse, der deltog i 1976 vinsmagningen.

Fredag den 20. maj vil den danske vinproducent Peter Work fortælle om sine oplevelser. Peter Work laver vin på vingården Ampelos Celllars lidt nord for den Californiske by Santa Barbara, der ligger tæt på Solvang. Deltager vil få et sjældent indblik i Peters historie og arbejde.

Senest ændret Torsdag, 14 april 2016 10:15

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.