En sund jul giver god smag i munden

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Man kan sagtens holde en økologisk og klassisk jul på samme tid. Man kan sagtens holde en økologisk og klassisk jul på samme tid. FOTO: Hestbjerg Økologi

ØKOLOGISK JUL: Økologi behøver ikke kun at være den mælk, vi hælder i kaffen. Det kan snildt være meget andet, selv den klassiske danske jul. Økologisk Landsforening har udarbejdet en guide, der viser vej til en økologisk højtid.

Hvem vil ikke gerne sætte tænderne i et stykke flæskesteg fra en glad gris, der har trisset rundt ude under åben himmel, når familien samles om julebordet? Og herefter danse rundt om et usprøjtet juletræ, når "Glade Jul, Dejlige Jul" gjalder gennem stuen. Økologisk Landsforening viser vej, og på okologi.dk/jul finder man bl.a. en
en økologisk juleguide, der giver tips og tricks i en økologisk retning.

- Ved at vælge økologi får man julemad uden rester af sprøjtegift og julegodter, som er fri for en lang række e-numre. Med andre ord: ren madglæde. Samtidig ved man, at anden, grisen eller gåsen har haft et
liv med god plads og masser af frisk luft, siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

LÆS OGSÅ:  Hvad siger din indkøbskurv om dig?

Økologisk jul ude og hjemme

Helle Bossen påpeger, at man i dag kan finde al den traditionelle julemad i en økologisk variant i langt de fleste dagligvarebutikker. Men der er også mulighed for at komme helt tæt på fødevarernes oprindelse.

- Hvis man vil kombinere sine juleindkøb med en udflugt på landet, er der mange økologiske landmænd, der sælger økologiske ænder, gæs, flæskestege og friske øko-grøntsager direkte fra gården. Danskerne
går i stigende grad op i, hvor deres fødevarer kommer fra og hvordan,
de er blevet produceret, siger Helle Bossen.

Guiden rummer også økologiske opskrifter på juleklassikere med et twist - som frikadeller med rødkålssalat, langtidsstegt and med brunede kartofler, risalamande, æblegløgg og vaniljekranse.

Cirka 200 caféer, restauranter, take away- og cateringsteder i Danmark har i dag det økologiske spisemærke i guld, sølv eller bronze, som dokumenterer stedets økologi-andel.

Også juletræet kan være bæredygtigt.

- Stadig flere danskere går efter et bæredygtigt juletræ. Danske økologiske juletræer er produceret uden brug af kemi fra frø til træ. I stedet for at anvende kemi i vores økologiske juletræsplantager kan eksempelvis får eller gæs være med til at holde ukrudtet nede. Så vil man være med til at sikre rent grundvand
til børn og børnebørn, skal man vælge et øko-træ, siger Marianne Bols, økologisk juletræsproducent og formand for Økologisk Juletræsforening.

Senest ændret Torsdag, 14 december 2017 09:26

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.