Svenskerne fejrer lyset i flere byer

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Lys, lys, lys. Det er noget nær det vigtigste for liv og livsglæde. Svenskerne hylder netop lyset på flere måder og i flere byer. Se mere her.

Lyset har alle dage været noget særligt for os nordboere. Måske fordi vi i lange perioder ikke ser så meget til det. Svenskerne lancerede i 2018 en ny måde at hylde de magiske stråler med begivenheden "Island of Light". Den gentages nu, da den blev et tilløbsstykke i fjor. Her spredes lys på alle måder på øen Smögen på Sveriges vestkyst fire nætter fra den 12. – 15. september i en lysfestival, og danskerne er mere end velkomne.

Lyskunst, der oplyser en saltvandssprøjtet ø, hvor både klipper, fiskehytter, bølger og stjernehimmel får et magisk skær over sig. En sand hyldest til lyset, som vores broderfolk i Vestsverige har fundet på. Det kan man opleve på naturskønne Smögen på Sveriges vestkyst den 12. – 15. september. Lysbegivenheden blev lanceret i september i fjor med hele 30.000 mennesker, som kom for at opleve de lysende nætter. Ved lanceringen sidste år var "Island of Light" den første i verden uden for verdens største metropoler.

Smögen er en i forvejen smuk og besøgt ø, som ligger i det fine landskab i Bohuslän. Smögen er bedst kendt for sin havn med en 600 meter lang brygge, som tiltrækker mange rejsende og bådturister hver sommer. Langs bryggen ligger der butikker og hyggelige spisesteder med fokus på friskfangede delikatesser.

Lysfestivalen "Island of Light" skaber en fascinerende kontrast mellem verdensberømt lyskunst og de lokale omgivelser, der udgør Smögens samfund og klippelandskab. At festivalen kan værdsættes fra både land- og havsiden, midt i intetheden, i de smukkeste omgivelser, er også et plus. Den særegne natur og de lyserøde granitklipper med spor fra istiden møder her den mest avancerede teknologi i form af spektakulær lyskunst. Den berømte brygge på Smögen er et af omdrejningspunkterne for lysfestivalen.

Anerkendte lyskunstnere fra hele verden

Et stort antal anerkendte lyskunstnere fra Sverige og udland deltager i årets "Island of Light". Der vil blive præsenteret lysprojektioner af enorm størrelse, interaktive lyskunstværker og lysskærme, der kan opleves fra land og hav. Kommunens yngste indbyggere er også involveret. Cirka 80 fjerdeklasses-elever fra skoler i lokalområdet er med til at skabe deres egne kunstværker i lysets tegn.

Festivalaftenerne vil være dedikeret til lyset, men også om dagen vil festivalen engagere besøgende. Dagene er viet til dybdegående seminarer om lyskunst og havmiljø med fokus på maritim bæredygtighed. Der er meget at opdage i og omkring Smögen - i løbet af festivaldagene er der også mulighed for at vandre på de smukke udendørsstier, der er i området, hvor man kan få vejledning af en lokalguide med viden om den natur, der passeres.

Mere lys: "Be the light"

Der er mere lys at komme efter i Vestsverige. Den lille, fine by, Alingsås, som også er kendt som 'fika-byen' med konditori på hvert et gadehjørne, forvandler sig til lysets by fra den 27. september til den 3. november 2019. I løbet af de mørke efterårsuger hvert år oplyses byen af spektakulære lysinstallationer i udvalgte dele af byen.

Bag installationerne står internationale lysdesignere i samarbejde med lysstuderende fra hele verden, lokale elstuderende og personale fra Alingsås Energi. "Lights in Alingsås" tiltrækker hvert år 80.000 besøgende og er Sveriges største internationale lysbegivenhed.

Der er mange måder at opleve den lysende begivenhed, men det kan anbefales at booke en guidet tur. De erfarne guider møder de besøgende uden for Estrad Alingsås i Åmanska Parken og tager gruppen på en tur i lysets tegn. Årets tema for Lys i Alingsås er "BE THE LIGHT". Besøgende kan også selv gå turen, som er 3,5 kilometer lang, og opleve de smukt oplyste miljøer. Herudover kan et tog til lejligheden benyttes – det hedder naturligvis "Light express".

Senest ændret Tirsdag, 13 august 2019 09:17

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.