×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med id: 73

Det Døde Hav giver nyt liv

Udgivet i Rejser

Det Døde Hav: Mens solen bager fra en skyfri himmel og sender sine helsebringende stråler ned mod Det Døde Hav, flyder en snes danske hudpatienter rundt i vandet. Humøret er højt, og hvis man ikke lige ved det, tror man ikke umiddelbart, at det er syge mennesker, som bader i det våde element.

Det Døde Havs høje saltindhold på 33 procent har været kendt siden oldtiden, hvor man har rejst til Det Døde Hav - og i mere end 40 år har danskere med psoriasis og andre hudsygdomme opnået lindring efter behandlingen. Dødehavet, der ligger godt 400 meter under havets overfalde er omgivet af stejle klipper, kalksten og blændende hvide saltflader, og er jordens laveste punkt. Et enestående naturfænomen, der ikke findes noget andet sted i verden. Det høje saltindhold gør, at man uden besvær kan flyde på vandet, der er uden liv, men har store forekomster af mineraler.

Vandet, det terapeutiske sorte mudder, det milde, solrige og tørre klima samt en næsten pollenfri luft med høj koncentration af ilt er baggrunden for de flotte behandlingsresultater de seneste godt 40 år, hvor der er udviklet en hel helseindustri for patienter ikke alene med hudsygdomme, men også gigt omfattende en halv snes hoteller i området ved Ein Bokek.

De danske patienter, som leger i vandet og soler sig på stranden, lider alle af hudsygdommen psoriasis. Denne sygdom omfatter flere forskellige typer, og det anslås, at der er 165.000 med sygdommen i Danmark. Sygdommen viser sig ved røde skællende pletter overalt på kroppen. Pletterne kan være smertefulde, når huden er rød og slår revner og kan til tider klø meget. Sygdommen er ikke smittefarlig i modsætning til, hvad folk ofte tror, og det virker naturligvis negativt på sygdommens forløb hos patienterne.

Danskere behandlet siden 1971
lilledoedehavI begyndelsen af 1971 blev der sendt en gruppe patienter fra Danmark til Det Døde Hav sammen med læger og sygeplejersker. Erfaringerne fra dette hold var så gode, at indenrigsministeriet i samarbejde med amtsrådene og senere regioner i samarbejde med kommunerne har fortsat behandlingerne lige siden. Det er Helserejser og Et bedre Liv, der står for afviklingen af klimabehandlingen. Denne behandlingsform benyttes hvert år af omkring 500 danske patienter. Behandlingen foregår ved hjælp af naturens egen medicin, nemlig luftens og vandets mineraler og ikke mindst solens stråler. Patienter, der er svært angrebet af psoriasis kan af sin hudlæge i samarbejde med regionerne indstilles (visiteres) til behandling i Israel. I Østdanmark er det sygehusene i Roskilde, Gentofte og bispebjerg, som står for visiteringen. De danske Regioner betaler flyrejsen fra København til Israel tur/retur samt ophold i dobbeltværelse med fuld kost i 4 uger samt behandlingen. Ophold af samme længde ved indlæggelse på en hudklinik i Danmark er fire gange så dyrt som at sende hudpatienterne til Israel. Udover behandlingen ved hotellet Lot Spa i Ein Bokeq er der et behandlingscenter i kibbutzen En Gedi cirka 30 km nordlige ved Dødehavet.

- Klimabehandling er ingen ferie, men hårdt arbejde, og det er vigtigt, at man som patient er indstillet på at opholde sig mange timer i solen hver dag. Det foregår i det afskærmede strandsolarium. Solariet er inddelt i en dame- og herreafdeling, hvor man ugenert solbader nøgen. På den fælles badestrand skal badetøj benyttes. I solariet findes brikse med madrasser, ventilatorer, brusere, borde, stole og drikkevand, ligesom der er omklædningsrum med bad og toiletter, fortælelr Sie Ahrensberg, der er livredder på stranden.

Sie Ahrensberg er med i Den danske Psoriasisforeningens forretningsudvalg, og har været mere end 30 gange i Israel for at blive behandlet.

- Jeg har haft stor glæde af behandlingen, og nogle gange kan der gå et halvt år og andre gange op til et år, inden udbruddene kommer igen. Så det er helt sikkert en fordel at tage fire uger til Det Døde Hav frem for behandling på en hudklinik i Danmark. Det spykologiske aspekt spiller også ind. Her er vi sammen med andre, der har samme sygdom. Det betyder, at vi taler om sygdommen på en naturlig måde og glemmer den helt. Mens vi i Danmark ofte er generte og ikke tør vise os frem offentligt. Helt helbredt kan vi aldrig blive. Ingen kender sygdommens opståen og ingen kender midler til, at den forsvinder. Så vi har sygdommen resten af livet, når vi engang har fået den. Men udbruddene kan altså slås ned under behandlingen her ved salthavet, fastslår Sie Ahrensberg.

Fire uger giver optimalt resultat
Når patienterne kommer tilbage til Danmark, gennemgår hver enkelt forløbet i Israel med sig egen læge og på den måde, kan man fortsætte behandlingen i Danmark, inden den enkelte skal af sted igen. Erfaringen gennem de seneste 40 år har vist, at en fire ugers behandling ved Det Døde Hav giver det optimale resultat for den enkelte. Det er baggrunden at det danske sundhedsvæsen normalt kun godkender fire ugers ophold. Som supplement til klimabehandlingen benyttes salver og cremer til kroppen og hårbund, der fremstilles af mineraler fra Det Døde Hav. Der smøres flere gange om dagen efter anvisning fra sygeplejerskerne. Den lave luftfugtighed og saltet i vandet betyder, at man desuden skal bruge almindelig fugtigheds- og solcreme, som er for egen regning. Der er mulighed for at købe gode og billige cremer i Ein Bokek. For at få det optimale udbytte af behandlingen, anbefales det at trappe ud af hormonholdige cremer mindst 1 måned før afrejse.

Danske sygeplejersker
Den daglige behandling og pleje varetages af erfarne danske sygeplejersker, der tilrettelægger og fører tilsyn med solbadningen, så den enkeltes behandling hele tiden tilpasses og justeres. Der er altid en vagthavende, som kan kontaktes ved akut opstået sygdom, ligesom der er mulighed for lægekontakt døgnet rundt. Sygeplejersken Anette Sasportas, som er bosat i Israel, har mere end 30 års erfaring med klimabehandling.

lilledoedehavfire- De senere år har vi været opmærksomme på, at motivere til en sundere livsstil. Da det viser sig, at psoriasis patienter har en større risiko for at udvikle hjertekar sygdomme lægger dermatologerne vægt på, at vi ikke blot ser på pletterne, men at vi også prøver at forebygger følgesygdomme. Vi måler blodtryk og vejer alle ved ankomst og afrejse. Vi taler om kosten, og mange følger et træningsprogram i fitnesscentret, og rigtig mange taber sig under opholdet. Måling af blodsukker er ligeledes muligt, hvis vi skønner, det er nødvendigt. Vi oplever, at flere og flere stopper med at ryge. Mange tager imod udfordringen om at gøre livet lidt sundere. Som sygeplejerske er det en fornøjelse at se ikke blot huden, men at hele personen har fået det meget bedre efter fire ugers ophold, siger Anette Sasportas.

SAS flyver til Israel tre gange om ugen.

Senest ændret Søndag, 23 marts 2014 16:16

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.