Lodz i Polen genvinder sin storhed

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Lodz har potentiale til at blive en stor turistmagnet. Lodz har potentiale til at blive en stor turistmagnet. Foto: Aage Krogsdam.

POLEN: Lodz, der er den andenstørste by i Polen, renoveres i hastigt tempo takket være EU midler. Europas længste gågade Piotrkowska street i Polens næststørste by Lodz blev sidste sommer restaureret med nye fliser på den brede gade ligesom de gamle gaslygter fts 1800-tallet genbruges og elektrificeres.

Gaden er derudover rig på repræsentative murstenshuse i art nouveau og eklektisk stil fra det 19. og 20. århundrede. Blandt andet findes der en række murstenshuse, palæer og paladser bygget af de mange tekstilfabrikanter, som satte deres præg på byen i det 18- og 19 århundrede.

Ny hovedbanegård i Lodz

En ny hovedbanegård, som skal forbinde de to banegårde Fabryzcza og Kalinska er under opførelse i øjeblikket.

Projektet betyder samtidig, at der bygges en tunnel under en del af byområdet på den fire kilometer lange strækning, der skal forbinde de to banegårde.

De mange projekter støttes af EU's udviklingsfond. Efter Polens medlemskab af EU i 2004 tilflød de fleste penge de første år Warszawa, men efterhånden er andre byer nu også ved at få del i midlerne fra EU. Det er i høj grad nødvendigt i den lidt trist udseende by, som efter 1989, hvor Polen gik fra kommunistisk planøkonomi til privatøkonomi, mistede stort set hele sin tekstilindustri, som var byens stolthed.

Den første bomuldsfabrik åbnede i 1825, og 14 år senere åbnedes den første dampdrevne fabrik i hele Østeuropa. Den store produktion i byen af uld, lind- og bomuldstekstiler blev hovedsageligt eksporteret til Rusland, Kina og Persien.

lodz-polen-restaurantMillioner fra EU til renovering

Tekstilfabrikanternes kæmpe fabrikskomplekser er i dag under renovering og i flere af dem er der indrettet ejerlejligheder, butiks- og kulturcenter samt museer.
I bydelen Ksiezy Mlyn er der i en tidligere tekstilfabrik indrettet et museum, Central Museum of Textiles. Gamle vævemaskiner ses her i museet, hvor de besøgende via et kæmpevideoshow i sort/hvidt ser, hvordan vævemaskinerne fungerede, og hvor mange ansatte der var til at betjene de enkelte maskiner lige fra ankomsten af bomuld og til de færdige stoffer.

Femstjernet hotel Lodz

Flagskibet i renoveringen af fabrikskomplekset er et stort femstjernet hotel, Andelshotel Lodz, hvor man har bevaret en del af arkitekturen fra den oprindelige fabriksbygning. Arkitekterne har på fantasifuld måde udnyttet industribygning.

Lige overfor hotellet ligger Manufaktura, et af Europas største indkøbs- og kulturcenter. Her er foruden næsten 400 butikker i tre etager, en lang række cafeer, restauranter, biografer, koncertsale, og fitness center.

Året igennem afvikles en lang række aktiviteter som sport, kultur og musikfestivaler. Manufaktura dækker et areal på cirka 30 hektarer. Allerede inden renoveringen af Lodz er er færdig, er den bestemt et besøg værd.

Senest ændret Mandag, 04 maj 2015 10:40

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.