Ny rute fra Billund til Gdansk

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Den gamle hansastad Gdansk i Polen er blevet flot renoveret. Den gamle hansastad Gdansk i Polen er blevet flot renoveret. Foto:Aaage Krogsdam.

POLEN: Det ungarske lavpris luftfartselskab Wizz Air starter den 19. juni to ugentlige flyvninger mellem Billund og Gdansk i Polen. Det tager kun godt en time at flyve til den nordpolske by.

Både Billund lufthavn og lavpris selskabet har længe haft et ønske om at åbne en rute til Polen, som er et vækstområde i disse år. Gdansk er da også en by, der er en messe værd.

Byen har en historie, der går mere end 1000 år tilbage. I middelalderen var byen et velrenommeret medlem af hanseforbundet og en overgang blomstrede Gdansk, således var byen i 1600- tallet byen 10 gange så stor som Berlin.

polen-gdansk750.000 indbyggere

I dag bor der i Gdansk cirka en halv million mennesker, mens der i tre byer, Gdansk, Gdynia og Sopot – trebyen- bor omkring 750.000 mennesker.

Gdansk blev grundlagt omkring år 1000 og blev hurtigt en vigtig by i Pommern på grund af udviklingen indenfor handel, fiskeri og håndværk.

Lige siden middelalderen og frem til Polens selvstændighed i 1990 har Gdansk ført en turbulent tilværelse med mange forskellige erobrere.

Frihedskamp i Polen

Ikke mindst 1. og 2. verdenskrig har sat sine blodige spor i byen. Ligesom modstanden mod det russiske kommuniststyre fra 1946 til 1990 ikke skete uden blodudgydelser.

Under 2. verdenskrig blev byen for 80 procents vedkommende ødelagt af den røde hær i slutningen af 1944 og begyndelsen af 1945.

I 1950'erne og 1960'erne er den gamle middelalderby med nænsom hånd blevet genskabt med fordums arkitektonisk udseende krydret med moderne arkitektur.

hus-gdansk-polenPolen og midler fra EU

Efter Polens medlemskab af EU i 2004 er der tilflydt mange EU midler til en ydereligere renovering af byen. Ikke mindst til projekter uden for den gamle bys eksklusive kvarterer og gader langs havnefacaden, hvor der i dag er en omfattende renovering og byggeaktivitet i gang.

I dag er Gdansk et af de mest populære turiststeder og kulturelle mødecentre i Polen. Gdansk tiltrækker hvert år tusindvis af turister.

Det er den by i Polen, der blandt andet besøges mest af turister og forretningsfolk fra Norge, Sverige og Danmark.

Der er rige muligheder for oplevelser, en perfekt sandstrand ved ferieparadiset i Sopot, maritime storheder i Gdynia og et historiske vingesus i Gdansk.

Middelalderhistorie

Historien opleves på nær hold ved en gåtur i de gamle gader i middelalderbyen, hvor ikke mindst det gamle rådhus bygget mellem 1379 og 1492, Maria kirken bygget i perioden 1343 til 1502, den gamle havnekran og byport fra 1442, alle er arkitektoniske perler.

Langs havnekanalen ses en række købmandsgårde og lagerbygninger nænsomt renoveret, og i den indre by findes de spændende gågader Ulica Dluga og Dlugi Trag.

I Mariagaden ses flotte eksempler på hvordan byggestilens kunstneriske kreativitet blomstrede i middelalderbyen med trappeopgange og smalle dekorerede husfacader.

Den nye flyrute fra, hvor der flyves mandage og fredage skal nok blive flittigt brugt. Se mere på www.Wizzair.com og www.pormorskie.travel.

Senest ændret Mandag, 08 juni 2015 07:05

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.