Glaskunst i smukke Småland

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Hotellet har en ganske særlig stemning. Hotellet har en ganske særlig stemning. Foto: Aage Krogsdam.

KOSTA BODA ART HOTEL: Dybt inde i Smålands skove ligger der en lille landsby ved navn Kosta. Her besluttede to generaler fra kong Karls XII s hær i 1742 - altså for 275 år siden - at bygge et glasværk. Navnet på de to generaler var Anders Koskull og Georg Bogislaus Staël von Holstein.

Navnet Kosta er de to første bogstaver fra de to iværksætteres efternavne. Dengang havde de ingen anelse om, at det, de satte i gang, skulle blive en af verdens førende og mest kendt glasværker med enestående glaskunst på programmet.

LÆS OGSÅ: Museum i Lund genåbnet

Glasblæserne og kunstnerne, som i mere end en generation har haft deres daglige gang blandt de glødende varmeovne, har til stadighed udviklet glaskunsten og fundet nye variationer, der har ført til, at dette ældgamle håndværk har kunnet overleve til i dag.

Kunsthotellet fra 2009

Et af de seneste skud på stammen i Kosta er bygningen af et hotel i 2009 ved navn Kosta Boda Art Hotel. På blot otte år har hotellet markeret sig som et af de mest prisbelønnede hoteller ikke alene i Sverige men i hele verden dels med god mad og service, men ikke mindst med indretningen af hotellet som et glaskunstgalleri. Dette firstjernede gallerihotel er indrettet med den smukkeste og mest fantasirige glaskunst, som findes i verden.

For mange år siden blev syv svenske glaskunstnere tilknyttet glasværket. Det drejer sig om kunstnerne Kjell Engmand, Göran Wärff (nu pensioneret), Åsa Jungnelius, Anna Ehrner, Ludvig Löfgren, Ulrica Hydmann-Vallien og Bertil Vallien.

Alle med hver deres karakteristiske produkter, hvor fantasien får frit løb, og hvor deres glaskunst for manges vedkommende er et festfyrværkeri i farver og lys indstøbt i det færdige produkt.

Hotel i et galleri Udefra ser Kosta Boda Art Hotel ikke ud af ret meget, men det ændres, så snart man træder ind i hotellets reception. I forhallen hænger et kunstværk i form af en lampe, der vejer næsten en ton, skabt af glas og karafler i alle regnbuens farver.

Overalt på væggene i restauranten, møderum, opholdsrum, reception og uderum er der udstillet glasgenstande af de syv kunstnere eller ophængt lærredsmalerier på væggene. Lysestager på bordene, dæktallerkner – ja stort set alt, hvad der knytter sig til borddækningen, er mere eller mindre glaskunst fra en af de syv kunstnere.

blaa-bar-kosta-boda-smaaland-sverige-rejser-ferieHotellet har tre fløje i to etager, og hver gang er tilegnet den enkelte kunstner, hvis værker er udstillet ikke alene på gangen , mens også på værelserne. Alle de mange flotte værker samt møbler er prissat og kan købes, men det kræver, at du har en god pengepung. De flotte værker koster fra få tusinde kroner til over en halv million kroner.

Glasbaren Når man om aftenen går en tur til hotellets bar – bliver man helt paf. Baren er bygget i sten og glas i blå, grønne og hvide farver.

Den skal forestille en bar under havet med loftet som den let bølgende havoverfladen, og med en masse kunst rundt omkring de enkelte siddepladser. En fantasifuldt undervandsbar, hvis farvespil af de mange levende lys helt tager pusten fra en.

Svømmebassin med kunst i bunden

Et andet spektakulært bygningsværk er det store indendørs svømmebassin bygget med store felter på bunden af bassinet. Når man opholder sig i bassinet kan man kikke ned på specielle rum med farverige glaskunstværker med lys, som gør sømmeoplevelsen til en nydelse.

Alt er designet af de syv kunsterne i samarbejde med omkring 100 glasblæsere, som er højt kvalificerede håndværkere, der med deres viden i et samarbejde med de fantasirige kunsterne får den glødende og lysende glas masse til at gå op i en højere enhed af farver og former.

På Kosta Boda Art hotel findes glas kunst for over 50 millioner kroner. Læs mere om smukke Kosta her: www.kostabodaarthotel.se.

Senest ændret Lørdag, 25 marts 2017 07:38

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.