Red Rocks koncert i Denver

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Red Rocks er et af USAs mest ikoniske underholdningssteder Red Rocks er et af USAs mest ikoniske underholdningssteder Tekst og fotos: Aage Krogsdam

Fritidsmagasinets rejse- og haveekspert har været til koncert i det fri – og det var en fantastisk og smuk oplevelse.

Den nedgående sols stråler rammer klipperne og "maler" dem okkerrøde, og jo dybere solen forsvinder ned i horisonten, desto mørkere bliver den røde farve.
Jeg er til udendørskoncert i det naturlige Red Rocks Amfiteater, der ligger i Rocky Mountains cirka 16 km vest for hovedstaden Denver i staten Colorado. Red Rocks er formet for 200 millioner år siden og består af en stor, skrå klippe midt imellem to høje klippeformationer, hvilket danner en form for bagvæg til en naturlig scene. I denne naturlige huling i de røde klipper blev der i 1936 bygget et amphieteater i beton med 9525 siddepladser. Det er her, at jeg overværede en rockkoncert med det kendte amerikanske rockband OneRepublic, der netop startede sin karrierer i Denver tilbage i 2002.
Amfiteateret ligger cirka 2000 meter over havet, og den omkringliggende Red Rocks Park dækker et areal på cirka 868 hektar. Amfiteateret ejes og drives af Denver by.

LÆS OGSÅ: Togrejse på 1. klasse

IdémandenOnerepublic på Red Rocks i Denver

Allerede i starten af det 1900-århundrede så journalist og redaktør John Brisben Walker mulighederne for at lave koncerter i klipperne. Han fik derfor etableret en midlertidig platform og arrangerede flere koncerter mellem 1906 og 1910. Dette var starten på Red Rocks historie, og i dag bliver det anset som et af USAs mest ikoniske underholdningssteder. Hundredvis af kunstnere har her fra de røde klipper begejstret tusindvis af tilhører gennem mere end 100 år.

I 1927 erhvervede byen Denver Red Rocks Amfiteater samt det omkringliggende areal fra John Brisben Walker for 54.000 dollars. Stedet havde allerede i folkemunde og blandt musikelskere været kendt i mange år som "Red Rocks", så da Denvers overtog området, blev det områdets officielle navn.
Gennem indsamlinger af offentlige og private midler lykkedes det at skaffe penge til at anlægge siddepladserne. Byggeriet begyndte i 1936 og var færdigt i 1941.

The Beatles

En af de tidligste og mest bemærkelsesværdige rockkoncerter på Red Rocks blev udført af The Beatles den 26. august 1964. Det blev en af de få koncerter, hvor der ikke var udsolgt. The Beatles var under deres første USA- koncertturné ikke så kendt i det store land. Da Ringo Starr vendte tilbage til Red Rocks med sit All-Starr Band i juni 2000, spurgte han, om nogen blandt publikum havde overværet Beatles-koncerten 36 år tidligere. Det var der. To år senere i august 2004 blev det østkystbaserede Beatles-hyldest band, "1964", fløjet til Denver for at fejre den første Beatles-koncert, der blev holdt på stedet præcis 40 år tidligere.

Igennem årene har mange verdensnavne givet koncert i Red Rocks, og alle har talt begejstret om den gode akustik i de røde klipper. Nogle af de kunstnere, der har lagt vejen forbi Red Rocks, er: Jimi Hendrix, Vanilla Fudge, Soft Machine, U2, Depeche Mode ,Jethro Tull, Rebelution, OneRepublic John Denver , Sonny & Cher, Blues Brothers, Pat Boone, Carole King, Neil Young og countrysanger Kenny Chesney.

En hændelse under en forestilling i 1971 førte til et femårigt forbud mod rockkoncerter på Red Rocks. Ca. 1000 mennesker uden billetter ankom til et udsolgte show. Politiet holdt de 1000 mennesker i et område bag scenen, hvor de kunne høre musikken, men ikke se bandet. Situationen syntes tilfredsstillende, indtil nogle af tilskuerne uden billetter forsøgte at komme ind i amfiteateret ved at bryde igennem afspærringerne, og nogen begyndte at kaste sten mod politiet. Politiet måtte desværre bruge tåregas for at dæmpe gemytterne. Efter denne episode forbød Denvers daværende borgmester William H. McNichols Jr. rockkoncerter i amfiteatret. I de næste fem år var shows på Red Rocks begrænset til "blødere" musik-forestillinger med folkemusik og -sang. Forbuddet mod rock and roll-koncerter blev endelig ophævet i sommeren 1976.

John DenverDenver skyline fra Red Rocks

Red Rocks har været og er stadig et populært sted for liveoptagelser af film, video , TV og musikindspilninger igennem årene. I 1970'erne og 1980'erne indspillede den lokale folkesanger og verdensstjerne John Denver flere tv-koncerter på Red Rocks. I juni 2015 åbnede Colorado Music Hall of Fame sine døre på Red Rocks.

Koncerten med OneRepublic var en helt igennem utrolig lydoplevelse, hvor akustikken imellem de røde klipper var enestående. Alle tilhører havde fået tildelt et selvlysende armbånd, og det var en stor oplevelse at se de mange tusinde armbånd vugge i den kølige men klare aften, mens vi i det fjerne kunne se Denvers skyline oplyse den blåsorte himmel.

Fakta boks Denver

 

Denver har cirka 3. mio. indbyggere.

Denver er hovedstad i delstaten Colorado

Colorado har 5.5 mio. indbyggere

Areal : 269.837 km2.

Denver , der ligger i 1609 meters højde, kaldes The Mile High City

Grundlagt i 1858 af guldgravere

Byen blev i 2016 kåret som USA's den bedste by at bo i

Økonomi: Landbrugsprodukter, minedrift, (guld og sølv) , gas og olie, ølproduktion, vand og vind energi og turisme.

Lufthavnen er en af USA mest trafikerede med cirka 60 millioner passagerer årligt. Den hurtigste forbindelse fra Danmark til Denver er med Iceland Air via Reykjavik. Flyvetid cirka 10½ time og koster cirka 7000 kr for en returbillet.

 

Senest ændret Tirsdag, 31 juli 2018 10:47

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.