Salater året rundt med Meyer

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Til hver en årstid er det muligt at lave lækre salater. Til hver en årstid er det muligt at lave lækre salater. Foto: Linhardt og Ringhof.

MEYERS MADHUS: Igennem årene har Claus Meyer skrevet og udgivet flere kogebøger om blandt andet salater. Nu har han udgivet endnu en bog med titlen "Meyers salater året rundt".

Forordet står han selv for, mens opskrifterne og de mange tips er kreeret af hans gastronomiske chefkok gennem 15 år Lars Scheel.

I den ny bog er der samlet over 100 opskrifter om salater, ligesom der en lang række tips og ideer til, hvordan du sammensætter salaterne.

LÆS OGSÅ: Storbyferie i New York er populært

meyers-salat-bogSalater til årstiderne

Blandt andet fortælles om dressinger, olier, eddiker – og meget andet i relation til salater. Opskrifterne er inddelt efter årstiderne startende med forår, sommer, efterår og vinter.
En lang række tilberedningsmetoder som fermentering, røg, grill og syltning er også beskrevet på en god og forståelig måde.

Under hver årstid er der fokus på lige netop de råvarer, der er aktuelle her og nu. Hver sin årstid har masser af lokalt dyrkede grøntsager med masser af smag. Og især i den varme tid fokuseres også på udekøkkenet ved grillen.

Middagssalater

Opskrifterne omfatter fyldige middagssalater, der er et måltid i sig selv, og henter også inspiration fra de asiatiske køkkeners smagsunivers.

De mange forslag til salater kan alle lave, og der er også gode ideer til, hvordan du pisker en perfekt emulgeret dressing, eller hvordan du koger knasende sprøde rodfrugtchips, sylter citroner og meget andet.

Og er du til eksperimenter i køkkenet, vil du i bogen få inspiration til at lære om teknikker som fermentering og røgning.

Kål og efterår

I øjeblikket er det højsæson for kål og herom er der også et afsnit i bogen. Kål er en af efterårets bedste grøntsager. Når de fleste andre grøntsager ikke længere er i sæson, er kålen allerbedst. De forskellige sorter giver alle et både friskt og sprødt indslag i din salatskål.

Her følger et par tips fra Claus Meyer til, hvordan du rå marinerer din kål.

Snit de hårde kålsorter som eksempelvis hvidkål og rødkål i tynde strimler, højst 3 mm, brug gerne et mandolinjern. Blødere kåltyper som sommerkål, spidskål, glasskål og blomkål kan du snitte 7-8 mm tykt.

salat-meyer-rejerGrønkål og palmekål

Krusede kåltyper som grønkål og palmekål kan du nøjes med at plukke i mindre buketter eller snitte dem fint. Brug endelig også
stilkene og snit dem fint med en skarp kniv.

Læg den snittede/plukkede kål i iskoldt vand, til den er helt sprød. Det tager typisk 20-25 minutter, men mærk og smag dig frem. Slyng den herefter tør i en salatslynge eller et viskestykke.

Vend kålen med dressing i omkring 10 minutter før spisetid, så kålen optager smag og bliver mørnet en smule. Vent med at tilsætte bladgrøntsager, urter og sprøde ting til allersidst.

Smag altid kålsalater til en sidste gang med salt og peber, eddike eller citronsaft og eventuelt olie.

Kålsalater klarer en nat i køleskabet marginalt bedre end en salat med sprøde salater. Men de bliver stadig slatne af den lange marinering med salt og syre.

Brug kød i salaterne

I bogens forord skriver Claus Meyer blandt andet, at selvom bogen er fyldt med grøntsager, så er den langt fra en vegetarbog. Der indgår kød, fisk eller skaldyr i næsten halvdelen af opskrifterne.

Men alligevel ser claus Meyer grøntsagerne som en stigende del af hovedingredienserne i vores måltider.

De seneste otte år er der sket en stigning på 20 procent i vores indtagelse af grøntsager.

Smagsoplevelse med salater

Til slut skriver Claus Meyer, at han håber læserne af bogen vil kaste sig ud i de sprøde, saftige, bløde, bitre, syrlig og søde smagsoplevelser, der ligger og venter.

Det er en flot, lærerig, inspirerende og "velsmagende" bog, som det kan anbefales alle, der elsker grønt i det daglige.

Til slut i bogen er der et fremragende råvareregister med udførlig beskrivelse af en lang række råvarer. Bogen slutter med et alfabetisk register.

Senest ændret Mandag, 14 november 2016 15:32

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.