Sådan undgår du konflikter med din roommate

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Skab god stemning i deleboligen. Skab god stemning i deleboligen.

Hvert år vælger mange unge at finde en roommate, når de skal flytte hjemmefra. Det er lettere at finde en større bolig, og det er ofte billigere. Når man flytter sammen med nogen, er der dog en række faldgruber, man skal være opmærksom på, hvis man ønsker at undgå sure miner og diskussioner.

Hvis man er okay med at dele toilet og køkken med andre, så er det oplagt at lede efter en delebolig, når man skal have et nyt sted at bo – især for studerende, som har et sparsomt budget, er denne løsning ideel, da man ofte kan mindske ens omkostning, og det bliver lettere at finde en bolig.

"Der er rift om de små boliger, særligt i studiebyerne, mens udbuddet af boliger, der egner sig som deleboliger, er større. Kvadratmeterprisen er desuden generelt lavere, jo større boligen er, samtidig med at man kan deles om fællesudgifterne," udtaler adm. direktør for akutbolig.dk, Daniel Juhl.

Når man flytter sammen med nogen, er det dog ikke altid helt problemfrit. Men hvis man er på forkant og taler de forskellige forventninger igennem, kan man undgå en del af deleboligens faldgruber. Her er akutboligs guide til, hvordan man giver sig selv og sin roommate den bedste start på delebolig-situationen.

LÆS OGSÅ: Dette skal du huske, når du flytter hjemmefra

Overvej, hvem der skal stå på lejekontrakten

Når man flytter flere personer sammen i samme bolig, er det ikke ligegyldigt, hvem der står på lejekontrakten. Der er nemlig helt særlige regler for, hvilke rettigheder man har, alt efter om en eller flere personer står på lejekontrakten. Står man alene på lejekontrakten, hæfter man for hele lejemålet – også selvom der bor flere i boligen. Det betyder, at hvis ens roommate ødelægger noget, ikke betaler sin husleje eller ikke overholder husreglerne, så er det stadig personen, som står på lejekontrakten, som er ansvarlig. Står man flere på kontrakten, kan man undgå denne problematik, men det bliver til gengæld mere problematisk i tilfælde af, hvis en beboer ønsker at flytte, før de andre ønsker det. I sådan en situation skal der laves en ny lejekontrakt. Her kan man ikke være sikker på, at kontrakten er magen til den forrige. Udlejer kan eksempelvis vælge at lave en huslejestigning i samme ombæring eller indsætte nye vilkår i kontraktens § 11. Nogle udlejere ønsker desuden ikke at slette enkelte navne fra lejekontrakten og ønsker i stedet at genudleje lejemålet. Det kan betyde, at alle skal fraflytte lejemålet. Netop grundet dette, er det ekstremt vigtigt, at man sætter sig ind i lejeloven.

En god økonomi er grobund for et godt bofællesskab

Penge er desværre katalysator for rigtig mange konflikter, og grobunden for et godt bofællesskab er derfor ofte en god økonomi. Det er fordelagtigt, hvis man indledningsvis laver et overskueligt budget, hvor fordelingen af værelser og husleje er fair og samtidig overholder reglerne for fremleje. I bør desuden aftale, hvilke fællesudgifter I gerne vil splitte - hvad end det drejer sig om internet, TV eller toiletpapir. I den forbindelse er det således også en rigtig gode idé at udvælge én, der er ansvarlig for økonomien og holder overblik over udgifterne.

Klare retningslinjer er en god ting

Når man flytter sammen med en ny, gør man det ofte med gode intentioner, og det kan derfor være svært at forestille sig, at der kan opstå konflikter. Det er dog ikke altid til at forudsige, og det er derfor vigtigt, at man opsætter nogle klare retningslinjer, inden man flytter sammen – tal jeres forventninger igennem og opsæt nogle grundlæggende regler, som alle skal følge. Slutteligt er det også fordelagtigt at lave en fælles og forpligtende aftale, som kan bruges i husordenen.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.