Du skal tidligere i haven i år - se her hvordan

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Pottepleje og havenydelse Pottepleje og havenydelse

I februar blev månedens varmerekord på 15,8 grader tangeret, og ifølge DMI var middeltemperaturen hele 4,2 grader over klimanormalen. Forårets tyvstart mærkes tydeligt i de danske haver, hvor gøremål, vi plejer at vente med til april, allerede kan ordnes nu i marts.

– Den varme vinter – særligt sidste halvdel af februar – har gjort, at vi anbefaler havefolket at komme i gang med at forspire frø, gøde plænen og fjerne ukrudt væsentligt tidligere end normalt, siger Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama.

Haveeksperten giver her sine bedste råd til, hvilke opgaver der med fordel kan tages hånd om i det tidlige forår – ikke mindst hvis det milde vejr fortsætter.

Frø skal forspires

Ved at sætte frø til forspiring i marts får du mulighed for at tyvstarte sæsonen. Det er også nu, kartofler skal lægges til spiring, mens blomsterknolde som dahlia, begonia, hage- og skærmlilje har godt af at komme i havekrukker, så de kan nå at sætte rødder. Vent dog, til der ikke er risiko for nattefrost, med at stille krukkerne udenfor.

Græsplænen skal gødes

For at få en flot, grøn græsplæne til sommer, kan du i år gøde den allerede fra midten af marts. Det giver græsset næring til at konkurrere med ukrudt og mos. Riv først gamle blade og grene sammen og fjern det værste mos med en mosrive.

Fjern spirende ukrudt

På grund af det milde vejr er ukrudtet allerede begyndt at pible frem mellem fliser og langs mure. Skynd dig derfor ud med hakkejernet og få det fjernet – så kan du sagtens nå at komme det i forkøbet og undgå, at det hurtigt breder sig og blive uoverskueligt. Du kan eventuelt topdresse i bede og langs hækken med komposteret champignonmuld, der forhindrer rodukrudt i at spire frem.

Plant forårsblomster i havekrukker

En lang række forårsblomster egner sig normalt til at blive udplantet i rengjorte havekrukker med frisk jord i april – i år kan vi gøre det i marts måned. Ved forårsblomster er det vigtigt at være opmærksom på placeringen, så de får den rette mængde sol eller skygge. Alt efter hvilken blomst du planter er der nemlig stor forskel på, hvad den enkelte sort foretrækker.

Krukkeplanter skal ompottes

Hvis du har haft krukkeplanter stående i garagen eller udestuen henover vinteren, kan de komme frem igen allerede nu – vent dog til risikoen for nattefrost er ovre med frostfølsomme planter som for eksempel dahlia, skærmlilje og pelargonie. For at give de bedste vækstbetingelser er det en god idé af give dem en ompotning med frisk jord. Det bør mindst gøres hvert andet år.

Senest ændret Mandag, 11 marts 2019 10:32

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.