Mos i plænen og ænder i søen

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og fotos: Journalist Aage Krogsdam

 

På det seneste har der været flere dage med rigtigt udendørs- og havevejr. Og indimellem gæstebesøg har jeg været i haven og fået ordnet mange ting. Læs med her.

Først var der plænen, der skulle ordnes. Den store cirka 1000 kvadratmeter plæne trængte til en gang mosfjernelse. Med min elektriske vertikalskærer gik jeg i gang. Den lille maskine har et skarptandet rundt rotorhjul, som er cirka 35 cm i bredden, og det fjerner mos og vissent græs. Herudover ridser rotoren plænen op, så der kan komme luft og vand ned til rødderne. En vertikalskærer fås både til el og med motor. Du kan leje en vertikalskærer i dit byggemarked.

Med vertikalskæreren fik jeg fjernet en hel trailer fuld af mos, og det pyntede på plænen. Derefter fik hele plænen engang NPK handelsgødning og kalk. Kalken er med til at hæve jordens surhedsgrad (ph indhold) og giver græsset bedre vækstbetingelser. Grunden til, at der kommer mos er især, hvis du har høje træer nær græsplænen. Det giver skygge, og det er her, der dannes fugt, og det er ideelt for mosset. Mos er en fin, lille plante, som netop vokser de steder, hvor græsset ikke klarer sig så godt. En god pleje af græsset er i sig selv med til at reducere risikoen for mos, men kommer mosset, kan du som ovenfor nævnt fjerne det med en vertikalskærer. Men sørger du for, at plænen får gødning, og at græsset ikke bliver for lavt, kan det være med til at reducere mosdannelsen.

Græsset nåede jeg lige at slå en gang lige efter regnperioden i midten af marts, men siden har det ikke regnet, så der har ikke været noget græs at slå.
I øvrigt er hele haven meget tør – ja, der er tale om decideret tørke, og vi vander nogle af de mest sårbare planter som hortensia og andre, der har behov for meget vand.

Vi har været hele blomsterhaven igennem og fjernet en del af de visne blade. Roserne står fint, og det gør de fleste blomster også, men vandmanglen er stor. Det store havebassin har også fået en hovedrengøring, hvor vi har fjernet nedfaldne blade i vandet og renset op omkring den lille søs bredder (50.000 liter vand). Åkanderne er i gang med at skyde, og bladene er over vandet, og knopper er ved at udvikle sig.

Lige som sidste år kom - formentlig det samme andepar – dog med en andrik på slæb og har slået sig ned i søen. De sidste 14 dage er andemor dog fløjet fra søen det meste af dagen og kommer kun, når hun er sulten. Så går hun til gengæld helt ind i køkkenet – vi kan næsten fodre hende med hånden. Vi har mistanke om, at hun ruger et eller andet sted ikke så langt herfra. Andrikken følger hende til rugestedet og kommer så tilbage og ligger og soler sig det meste af dagen på græsset nær søbredden. Når han er alene med den anden andrik, så er der opstået et fredeligt sameksistensforhold, men så snart andemor er til stede i søen, så bliver den enlige andrik kanøflet, bidt og jaget væk fra andemor.

Vi har investeret i et andehus, som er sat ud på en flydende ponton på søen, men andemor har ikke taget det i brug - så det er til leje!

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.