Skadedyr og skadedyrsbekæmpelse

Udgivet i Have
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Enhver husejer eller sommerhusejers værste mareridt er at opdage skadedyr på ens grund, eller endnu værre, inde i huset. 

Som udgangspunkt har en husejer ikke pligt til at bekæmpe skadedyr, med mindre det drejer sig om rotter. Rotter skal anmeldes til kommunen, der derefter tager sig af bekæmpelsen af dem eventuelt via en professionel skadedyrsbekæmper som Anticimex. Du skal dog sikre at de har adgang til din ejendom.

Men skadedyr begrænser sig ikke kun til rotter, det kan også være mus, mosegrise, ræve, dræbersnegle, myrer eller hvepse.

Som husejer er der mange tiltag du selv kan gøre i forhold til bekæmpelse og begrænse mængden af skadedyr. Det er vigtigt at huske at skadedyr, trods ordet også har deres rolle i økosystemet og ikke skal fjernes blot mindskes. 

Brug af gift til bekæmpelse af skadedyr

Det er kun tilladt som husejer at bruge gift, der kan købes i detailhandlen og ved brug af gift, er det vigtigt, at du læser vejledningen nøje for at sikre dig at du bruger giften korrekt. Ved forkert brug risikere du ikke blot, at skadedyrene ikke dør, men at andre mere fredelige dyr dør i stedet. Et kendt eksempel er gift mod dræbersnegle. Mange husejere har smidt den forkerte gift ud for at komme dem til livs, men som en utilsigtet bivirkning, har de dræbt pindsvinene, der lever af at spise snegle. 

Forebyggelse af skadedyr

Der er mange ting man som husejer kan gøre, for at forebygge at få uvedkommende besøg. En af dem er at sikre, at der ikke er madrester i og omkring huset som tiltrækker f.eks. rotter, mus og myrer. Så gå ud med skraldet regelmæssigt og opbevar din mad i glas eller plastiskbeholdere, det holder duften inde og skadedyrene ude. 

Sikr dig at der ikke er grene, der raver ind over huset, da rotter kan klatre i træer og gennemgå hele huset for sprækker. Der skal kun 1,5 cm til for at en rotte kan komme ind.

Undgå byggerod og kompostbunker, der indeholder madrester og store fugtige blade. Det er et sandt eldorado for dræbersnegle og rotter. Fugtige områder, og dræbersnegle går hånd i hånd.

Sæt spær og filtre op og sikre de sidder fast. Det samme gælder afløb. Det kan desværre være en bekostelig affære, men kan vise sig nødvendigt.

Drop med at fodre havens fugle, især med menneskemad der smides på jorden. Vil du forsat fodre fugle, så hold dig til kugler der kan sidde i grene. Men sikr dig at de hænger i de tyndeste grene, som er for små til at eks. rotter kan gå på dem. Sikr dig også at kuglerne ikke er omkranset af plastik, der kan ende i fuglenes maver og slå dem ihjel.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.