Pas på med at tjekke arbejdsmailen i ferien

Udgivet i Arbejdsliv
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Lad arbejdsmailen blive hjemme, når du tager på ferie. Lad arbejdsmailen blive hjemme, når du tager på ferie.

Når vi daser på stranden, så har it-kriminelle rygende travlt. I sommerferiesæsonen prøver de nemlig at udnytte ændrede mailrutiner og bemanding til at få de ansatte på vildspor.

Mange danskere lover sig selv, at de ikke vil tjekke arbejdsmailen på deres ferie. Dette løfte er dog svært at overholde for nogle, for der kunne jo være tikket en vigtig mail ind i in-boksen. Men det at tjekke sin arbejdsmail på telefonen er ikke altid en god idé, da det udgør en større sikkerhedsrisiko for ens arbejdsplads, end hvis man sidder foran en computer.

"Chefer og medarbejdere, som ikke kan lægge mobilen fra sig på ferien, er en lækkerbisken for hackere og cyberkriminelle" , forklarer Peter Granlund, cyberrisiko-ingeniør hos forsikringsselskabet If.

LÆS  OGSÅ: Det fleksible arbejdsliv er en svær balancegang

Årsagen til, at mobiler ikke er lige så sikre som computeren, er, at skærmvisningen og programmer på telefonen typisk giver mindre detaljerede oplysninger. Samtidig er man i et mere afslappet feriehumør, hvormed man ofte er mindre omhyggelig med at tjekke, hvem afsender er, end hvis man er på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ BILNYHEDER: https://motor24.dk

"De it-kriminelle har godt styr på, hvornår danskerne holder ferie, og de udnytter ferieperioden til at snige sig ind i virksomhedernes it-systemer. Når man holder ferie men samtidig holder sig opdateret på arbejdsmailen, bruger man mindre tid på hver enkelt mail. Ofte scanner man bare. Og så går man glip af de små signaler, der indikerer, at noget kan være galt", uddyber Peter Granlund.
Pas på falske links

Granlund understreger, at særligt mails med vedhæftede filer og falske links er en sikkerheds¬risiko. Dokumenter kan indeholde skadeligt indhold og koder, og links kan føre til falske URL'er, som kan udsætte virksomheden for en risiko, hvis man klikker på dem.
Komplette webadresser er sværere at læse på en mobilskærm, og dette udnytter it-kriminelle, når de laver falske webadresser, som ligner de rigtige.

"På computerskærmen kan du føre markøren over og kontrollere en URL uden at klikke på den – samme mulighed har du ikke på mobilen", forklarer it-sikkerhedseksperten.

Videresend med omhu

En anden udbredt risiko ved at tjekke mail på mobilen opstår, når chefer og medarbejdere vil være effektive og videresender mails til kolleger eller ferieafløsere med en kort besked a la "Se på denne".

"Det kan ferieafløseren tolke som om, du siger god for indholdet og beder ham eller hende gøre noget ved sagen. Reelt har du måske bare kigget beskeden igennem et par sekunder på stranden eller i en kort pause i indkøbscentret. Korte beskeder kan let blive misforstået", siger Peter Granlund.

Udklip

Senest ændret Fredag, 14 december 2018 11:46

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.