Danefæ på Nationalmuseet

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
På Nationalmuseet kan man året ud se en fantastisk udstilling om danefæ. På Nationalmuseet kan man året ud se en fantastisk udstilling om danefæ. Foto: Henrik Shilling, Nationalmuseet.

NATIONALMUSEET: Under overskriften "Jagten på historien" åbner dronning Margrethe den 28. januar en særudstilling på Nationalmuseet i København.

Udstillingen, der vil være at finde i museets forhal, er åbent resten af 2017. Den markerer, at 2016 var endnu et rekordår for fund af danefæ.

På udstillingen vises således nogen af årets flotteste og bedste fund af danefæ i det forgangne år.

LÆS OGSÅ: Nationalmuseet hitter

Runesten og flintøkse

Blandt de mange genstande er en forsvunden runesten, som dukkede op i en haveterrasse i Thy, samt en flintøkse, der er Danmarks længste. Den blev gravet op af en rendegraver, men heldigvis reddet.

En andet stykke danefæ er en skat med 1400 gram vikingeguld. Der vises ligeledes en menneskekranium, og der er ornamenterede hjortetaksøkser.

Dertil kommer en lang række smykker af guld og sølv og møntskatte, malmgryder og mange andre spændende fund, som forskellige "danefæjægere" har fundet ved hjælp af metaldetektorer.

Danefæ i rekordåret 2016

De mange genstande, som udstillingen viser, hører til de fornemste og mest spektakulære fund af danefæ, som museet har fået ind eller har behandlet i 2016, der i øvrigt blev et rekordår for den slags fund.

Dermed fortsætter den stigning, som Nationalmuseet har oplevet gennem de seneste år. Der blev i alt indsendt 17.055 genstande fordelt på 2047 sager til de danske lokalmusser i 2016.

I forhold til 2015, hvor der blev modtaget 9756 genstande fordelt på 1137 sager, er det en voldsom stigning. Finderne af danefæ får lidt ud af det, idet museet i 2016 udbetalte godt 3.6 millioner kroner til de heldige.

Amatørarkæologer er uvurderlige

Direktøren for Nationalmuseet er ret imponeret over, at der stadig er så meget tilbage at finde i den danske muld, og han betegner amatørarkæologernes indsats som uvurderlig:

- De bidrager med deres metaldetektorer til en af de største forskningsmæssige og kulturhistoriske landvindinger, som er set i mange år, siger Per Kristian Madsen.
I de kommende år ventes udviklingen med flere fund at fortsætte, og derfor vil Nationalmuseet afsætte flere ressourcer til at behandle de mange emner.

Find selv danefæ

Ud over flotte fund af danefæ kan børn og voksne på udstillingen opleve nye måder at formidle danefæ på.

Blandt andet kan publikum forsøge sig som digitale detektorførere og genfinde nogle af de fund, som er vist i udstillingen og høre finderne berette om fundet.
Udstillingen ses i Nationalmuseets Forhal og der er gratis adgang.

Se mere på Nationalmuseets hjemmeside.

Senest ændret Torsdag, 26 januar 2017 07:32

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.