Få den bedst mulige nattesøvn

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

SOV GODT: Overskriften siger lidt sig selv, det er desværre bare ikke noget som trænger lige godt ind hos alle danskere, eftersom flere undersøgelser viser en trist tendens med for lidt søvn, i en voksende del af befolkningen.

Hvorfor er det så vigtigt?

Det er spørgsmål som mange stiller sig selv, for hvorfor er søvn overhovedet vigtigt? Det kan jo være lige meget med hvor meget man får sovet, eller hvad?

Alle de undersøgelser som forskere har lavet gennem tiden peger alle sammen på at en god nats søvn er vigtigt for at vi som mennesker kan fungere i det daglige.

Noget af det som for lidt søvn medfører er blandt andet manglende koncentrationsevne, dårlige præstationsevne samt nedsat hjernefunktion. Sidstnævnte er en fordel når der skal passes et arbejde, men i særdeleshed også når en dagligdag skal fungere i det hele taget.

Derudover kan det også være en medvirkende årsag til en lang række livsstilsygdomme, herunder fedme, sukkersyge og depression. Det giver problemer for både arbejdsliv og studieliv. Så det er endnu en grund til at søvn er vigtigt.

Få en bedre søvn

Et af de helt store spørgsmål er så hvordan søvnen kan forbedres, det er der mange svar på og nogle er mere rigtig end andre. Det første sted fokus skal lægges er hos en selv, for det er kun en selv som kan ændre søvnmønsteret. Derudover er det også vigtigt at se på arbejdssituationen, hvis søvnen er dårlig og arbejdet sker om natten, kunne det være en fordel at skifte arbejde.

De mest kendte råd er at droppe alle koffeinholdige drikke fra om eftermiddagen og frem til sengetid, da de intet godt gør for en god nattesøvn. Enkelte mennesker har vænnet sig til at kunne sove med koffein i kroppen, men det er et fåtal der er i stand til det. I dag findes der heldigvis koffeinfri kaffe og te så der er stadig mulighed for at nyde en god kop kaffe tæt på sengetid.

Noget andet hedder at holde ca. samme døgnrytme uanset om det er en fridag eller hverdag. Kroppen er ikke lavet til at sove og vågne på forskellige tidspunkter hver dag. Det er vigtigt at gå i seng ca. samme tid hver dag og stå op ca. samme tid hver dag. En time fra eller til i begge ender er ikke det som giver problemer.

Slutteligt så skal fokus også holdes på brugen af elektronisk udstyr inden sengetid, da det blå lys skærmene udsender kan virke forstyrrende for kroppens indre ur. Og så er der naturligvis også spørgsmål om hvordan sengen er. En slidt seng og en flad dyne er ikke medvirkende til en god nats søvn, så sørg altid for at den slags er i orden. Hos seng.nu er de eksperter i god søvn og hvordan den opnås. Og der kan læses meget mere om den vigtige topmadras på linket her.

Senest ændret Torsdag, 17 maj 2018 09:12

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.