Sparede hundredtusindvis på medbyg

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Træhuset i baggrunden er drømmehuset for et par fra Vejle. Træhuset i baggrunden er drømmehuset for et par fra Vejle. Foto: Scanwo.

GODT ARBEJDE: Ved at deltage i byggeriet af deres drømmehus sparede parret Marianne og Johannes Bramming 250.000 kroner, som blev brugt på lidt ekstra for bedringer.

Marianne og Johannes Bramming på henholdsvis 49 og 52 år mødtes i en moden alder. I alt har de to fem børn fra tidligere forhold, og den yngste bor hjemme. Hun er dog snart 18, så det nye hus er indrettet som drømmehuset for voksne.

– Vi boede i forvejen til leje i Agersbøl på den anden side af kommunegrænsen og var glade for området. Da et hus på Bavnbjergvej blev udbudt på tvangsauktion, var vi derfor hurtige til at slå til, fortæller Marianne Bramming om købet af et gammelt, svampeangrebet hus - kun egnet til nedrivning.

Men grunden til huset er på hele 3.600 m2 og har en unik udsigt ud over Grejsdalen. Herfra er der kun 8,5 kilometer til Vejles centrum.

traehus-terrasse– At grunden kunne købes billigt på tvangsauktion, gjorde det muligt at holde det totale budget på omkring 2,8 millioner kroner for en 180 m2 lavenergivilla på udsigtsgrund – med Nilan ventilationsanlæg, solceller, jordvarme, træ-alu-vinduer og lavenergi LED-spots overalt. Energiforbruget til belysning ude som inde er derfor kun 72 watt ved fuld drift, siger Johannes Bramming.

Ville ikke lave noget

Lange samtaler frem og tilbage førte til sidst til enighed - parret ville have et bjælkehus. De kontaktede træhusfirmaet Scanwo for at høre om et fiks og færdigt hus med nøgle. Men sådan skulle det ikke gå, for man kunne vælge mellem tre muligheder: En total, færdigbygget pakke, en såkaldt medbyggerløsning, hvor man gør en del af arbejdet selv og som samlesæt til en rendyrket selvbyggerløsning.

- Udgangspunktet var imidlertid, at vi ikke ville røre en finger selv; men da vi hørte, at en medbyggerløsning ville give os 2-300.000 kr. ekstra at bygge for, besluttede vi at gå den vej, fortæller Johannes Bramming.

Med medbyggerpakken er Scanwos leverance et "byggesæt" med materialer samt tømrer- og snedkerarbejde. Alt andet fra fundamentarbejde samt indvendigt installations- og montagearbejde skal man selv stå for. Det gælder også montering af egne indkøbte elementer til køkken, bad og garderobe.

Arbejdet gik i gang i efteråret med nedrivning af den gamle rønne. Ukrudt blev fjernet med le og tolv ton jern blev kørt væk.

koekken-traehus– I uge 5 var soklen klar, og 6. februar ankom samlesættet til vores nye bjælkehus sammen med Scanwos tømrere. De fortsatte frem til påske kun afbrudt af en lille uge, som vi havde til rådighed til at få installationerne på plads, fortæller Marianne Bramming.

Langfredag var håndværkerne færdige, og familien kunne selv gå i gang med at lægge fliser, tapetsere, spartle og male.

– Herefter blev loft sat op, og vi manglede blot selv at lægge trægulve samt montere køkken-, bad- og garderobeelementer, før alt det indvendige var på plads, siger Marianne.

Stram tids- og budgetstyring

Den 10. juni kom så den store dag, hvor parret kunne flytte ind i deres drømmebolig. 14 dage senere holdt de bryllup, og de har ikke fortrudt at de endte med selv at give den en skalle for at få deres helt eget sted.

– Det har været hårdt, men til gengæld er der som medbygger mange penge at spare, og dem har vi bl.a. brugt på totalrenovering af den store garage fra halvtredserne, loft til kip, en 20 m2 overdækket terrasse i forlængelse af stuen, de mest tidssvarende elinstallationer samt et 6 kW solcelleanlæg, siger Johannes Bramming, der sammen med hustruen har varetaget tids-, materiale og budgetstyringen.

Senest ændret Torsdag, 20 november 2014 12:06

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.