Spar penge ved at renovere huset

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Gamle typehuse fra 60'erne og 70'erne kan renoveres til moderne standard med ny metode Gamle typehuse fra 60'erne og 70'erne kan renoveres til moderne standard med ny metode Foto: Teknologisk Institut.

NYE KLÆDER: Huse fra 60'erne og 70'erne kan nu energirenoveres med en ny metode med et nyt koncept, der er udviklet af Teknologisk Institut og teglbranchen.

Med energirenoveringen kan de ældre huse komme op på nutidens høje energistandard, og samtidig kan de få et moderne udseende.

Ydermere sparer man hvert år fremover masser af penge, der ellers skulle have været brugt til opvarmning.

Dårlig isolering

Det anslås at 40 procent af de danske typehuse kan få gavn af resultaterne af det første prøveprojekt.

energirenovering-typehus40 procent er den procentdel af typehusene i Danmark, der er bygget før Bygningsreglementet tilbage i 1979 skærpede kravene til isolering.

Disse huse er dyre i opvarmning på grund af den mangelfulde isolering, hvilket er til skade for den enkelte ejer, men også for samfundets klimaregnskab. Herudover er de 50-60 år gamle facader ofte ikke særligt pæne at se på.

Husmur rives ned

Den eksisterende formur rives simpelthen helt ned i det nye koncept. Herefter opføres i stedet en slankere teglfacade, der giver plads til de moderne og meget effektive isoleringsmaterialer.

- Huset får en helt ny teglfacade, som giver huset en øget salgsværdi, samtidig med at energiomkostningerne til varme reduceres kraftigt. Ved at opføre en slank formur og bruge nye isoleringstyper opnår man en markant bedre isoleringsevne stort set uden at gøre den originale mur tykkere, siger sektionsleder Abelone Køster, Teknologisk Institut.

Sammenlignet med hulmursisolering bliver kuldebroerne desuden fjernet ved døre og vinduer.

Spar tusindvis af kroner

En husejer kan let med det nye koncept spare mellem 3.000 og 10.000 kroner på varmeregningen - år efter år.

typehus-foer-renoveringDet viser beregninger fra pilotprojektet på et parcelhus fra 1956 i Thyholm i Limfjorden, hvor ydermurene er blevet udskiftet. De nye ydermure er opbygget af en ny type mursten, som er er 78 mm tykke i stedet for de normale mursten på 108 mm. Dermed er der givet plads til meget effektive isoleringsmaterialer mellem den eksisterende indermur og den helt nye ydermur.

Skønsmæssigt løber renoveringen op i 300.000 kroner, og for de penge rykker huset to energiklasser op.

typehus-efter-renovering- Energibesparelsen kan ikke finansiere en renovering alene. Men samtidig får huset et helt nyt udseende, værdien øges med en ny teglfacade, og komforten bliver bedre, siger Abelone Køster.

I pilotprojektet deltager Randers Tegl, Thyholm Murer, Teknologisk Institut, Møller Nielsens tegnestue og Kalk- og Teglværksforeningen.

Senest ændret Søndag, 30 november 2014 08:55

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.