Æbler forurenes fra oven

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Æbler og anden frugt forurenes af sprøjtegifte i luften. Æbler og anden frugt forurenes af sprøjtegifte i luften. Foto: Økologisk Landsforening.

GIFT: På de konventionelle kornmarker bruger man ofte en pesticid, prosulfocarb, som nu er fundet på et parti fra sidste års høst. Danske - økologiske såvel som konventionelle - frugtavlere holder derfor nu vejret. Frygten er, at det også gælder dette års høst.

Økologisk Landsforening, vil på linje med tyske Bioland, derfor nu have et totalforbud med de sprøjtemidler, der indeholder stoffet.

Æbler med sprøjtemidler

Tilbage i efteråret 2013 fik flere økologiske frugtavlere forurenet deres æblehøst. Det førte til en frivillig handlingsplan fra landbruget og Syngenta, producenten af sprøjtemidlet 'Boxer', som indeholder aktivstoffet prosulfocarb, skulle afhjælpe problemet i 2014.

Glædeligvis viste 2014-høsten da heller ingen prosulfocarb, men nu har en egenkontrol hos en fynsk frugtgrossist i december vist rester over grænseniveauet i en såkaldt poolprøve af konventionelle æbler. Det ærgrer Økologisk Landsforening:

- Ingen æbleavlere, hverken konventionelle eller økologiske kan leve med en overhængende risiko for at skulle kassere hele eller dele af sin høst. Den frivillige handlingsplan er tydeligvis ikke nogen garanti mod prosulfocarb-forurening, og da der heller ikke findes nogen erstatningsordning for de æbleavlere, som bliver ramt, betyder det, at den danske erhvervsfrugtavl bærer den fulde risiko ved fortsat anvendelse af prosulfocarb i kornavlen, siger Poul Rytter, der er formand for Frugt-, bær og grøntudvalget i Økologisk Landsforening.

Han er selv økologisk æbleavler og prosulfocarb-ramt i 2013

- Den nuværende situation sætter en stopper for al udvikling i dansk frugtavl. Derfor kræver vi et forbud mod prosulfocarb og en erstatningsordning, indtil dette forbud kan gennemføres, siger Poul Rytter.

Frugtgrossist er bekymret

Den omtalte egenkontrol fandt sted hos den fynske frugtgrossist og forarbejdningsvirksomhed Orskov Foods.

Det var Eurofins Steins Laboratorium, der i december 2014 påviste prosulfocarb i en poolprøve indeholdende flere partier af konventionelt dyrkede æbler. Æblerne stammede fra en sjællandsk avler, og nu er direktør Niels Ørskov Christensen overordentlig bekymret for, hvad de kommende prøver af 2015-høsten vil vise.

- Vi er lige nu meget usikre på, om handlingsplanen virker, og vi og vores andre avlere, står med hele risikoen for, om den gør eller ej. Vi er uforvarende havnet i den her situation, og det har kæmpekonsekvenser for den enkelte avler, hvis man bliver udsat for det her, siger Niels Ørskov Christensen, der bakker op om Økologisk Landsforenings krav om forbud og erstatningsordning.

Regn og dug på æblerne

Prosulfocarb er aktivstoffet i sprøjtemidlet Boxer, som bruges til ukrudtsbekæmpelse i konventionelle marker med vintersæd (korn, der plantes i sensommeren og høstes året efter).

Koncentrationen af forskellige stoffer, der kommer med dug og regn måles, hvert år af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, og tallene viser stigninger på flere tusind procent.

I vores naboland Tyskland har lignende prosulfocarb-forurening i frugt og grøntavlen også ført til at den tyske økologiorganisation Bioland har krævet et forbud mod prosulfocarb og andre typer "flygtige" sprøjtegifte.

Senest ændret Lørdag, 24 september 2016 08:08

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.