Små forbedringer kan øge husets værdi

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det kan godt betale sig at kigge de gamle døre grundigt efter i sømmene. Det kan godt betale sig at kigge de gamle døre grundigt efter i sømmene. Foto: Jydsk Tagteknik.

VEDLIGEHOLDELSE: Hvis man har et hus, der er bygget mellem 1960 og 1980, så er der gode chancer for, at selv små forbedringen kan øge husets værdi markant.

Med forbedringer og vedligeholdelse af sit ældre hus kan man i mange tilfælde desuden spare på de månedlige udgifter. Det kan derfor være en god ide at få huset "tjekket" af professionelle.

vindue-energi-besparelser-hus-villa-bolig-villaejer-boligejer-husejerEnergiforbrug i ældre huse

I perioden fra 1960 og 20 år frem blev der i Danmark bygget hele 450.000 boliger. Mange er heldigvis i god stand endnu, men der er også masser af eksempler på tage, tagrender, hulmure og trækonstruktioner, der virkelig trænger til en kærlig hånd.

Småskader og ældede materialer gør tingene værre, og det kan for eksempel betyde et alt for højt energiforbrug i forhold til tilsvarende huse. 3 ud af 4 huse i denne aldersklasse har da også energimærke D, E, F og endda G.

Optimer energiforbruget

Det behøver imidlertid ikke blive ved med at være sådan. I hovedparten af husene kan man med få midler få meget for pengene.

Det giver besparelser i årene fremover, der igen kan bruges til forbedringer. Dermed falder de månedlige udgifter til et langt mere acceptabelt niveau.

Tjek huset

En af de virksomheder, der udfører besigtigelse og tjek af huse, er Jydsk Tagteknik. Hustjek herfra er gratis på huse fra før 1980, og i år har virksomheden da også udført over 5000 tjek af danske villaer.

- Et Hustjek er en god måde at få overblik over husets tilstand på. Husene er jo ikke så gamle endda, så ofte er det slet ikke de store renovationsprojekter, der skal til, før vi ser markante forbedringer, siger Heinz Birk fra Jydsk Tagteknik.

eternittag-hus-bolig-energiForbedringer af huset

Små forbedringer kan have en stor effekt. Økonomisk såvel som energimæssigt. Et godt eksempel herpå er hulmursisolering, reparation af taget, reparation af træværk, eftersyn af tagrender - især hvis de er skjulte.

- Man bør få gennemset alle de steder, hvor der kan gemme sig problemer af større eller mindre karakter: Facade, tag, vinduer og døre. Få overblik over, om der er noget, der er så grelt, at det bør repareres nu og her, siger Heinz Birk.

Samtidig får man også et fingerpeg om, hvad der skal laves i løbet af de næste par år, så det ikke går helt galt med huset.

- Måske kan en mindre reparation af taget betyde, at du kan udsætte selve udskiftningen af det med 10-15 år. Samtidig sikrer du dig, at der ikke er et hul et sted, der langsomt ødelægger hele trækonstruktionen – for så bliver det først rigtig dyrt, forklarer Heinz Birk.

Højere salgspris

Der er udviklet en digital løsning, så alle oplysningerne fra hustjekket bliver samlet, så husejeren har overblik over, hvilke forbedringer, der skal laves nu, og hvilke der kan vente.

Samtidig er der sat pris på, så man ved hvad det vil koste, og hvilke besparelser man kan forvente på varmeregningen.

- Ved at få lavet sådan et tjek og få udført de mest vigtige forbedringer, giver du huset et nyt liv, og du sparer dig selv for bekymringer i fremtiden. Og står du og skal sælge huset, er der også al mulig grund til at få lavet de her forbedringer. Undersøgelser fra både Home og Statens Byggeforskningsinstitut viser, at jo højere energimærke, et hus har, jo hurtigere sælges det, og jo mere bliver det værd, fortæller Heinz Birk.

Disse seks ting bør du tjekke på dit hus:

• Tag
• Tagrender
• Træværk
• Vinduer og døre
• Loftisolering
• Hulmursisolering

Senest ændret Mandag, 04 juli 2016 10:07

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.