Svampeangreb i huset er svært at opdage

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Ægte hussvamp har angrebet et hus i Varde med ødelæggende følger. Ægte hussvamp har angrebet et hus i Varde med ødelæggende følger. Foto: OBH-Gruppen.

ÆGTE HUSSVAMP: Når ældre ejendomme angribes af ægte hussvamp, er der grund til bekymring, for den kan forvolde store skader på ejendommen. Samtidig er ægte hussvamp svær at opdage.

Ægte hussvamp kræver ofte specialiserede rådgivere for at blive opdaget. Den lumske svamp gemmer sig godt og opdages ofte først, når skaderne er meget voldsomme.

korkhat-svamp-hus-boligMange typer af svamp

I Danmark findes omkring 30 forskellige svampetyper. De trænedbrydende svampe er eksempelvis korkhat. Den ses som gyldne eller brunlige konsollignende svampe-frugtlegemer eller som mere knoldagtige former, når den vokser i mørke.

Den ses ofte ved de varme tagkonstruktioner og på vinduer og facader mod vest og syd, hvor den angriber træet.

Gul tømmersvamp

Den gule tømmersvamp er en af de mest almindelige svampe. Den kan angribe stort set alle slags konstruktioner. Den giver flossede gule og brune flade aftegninger i træet.
Når den angriber hurtigt kan man se brune og gullige stribede misfarvninger på træet.

- Angreb af tømmersvampe skal man tage meget alvorligt. Hvis man har mistanke om, at der er trænedbrydende svampe i ens bygning, så er det vigtigt at artsbestemme svampene, finde årsagen og få stoppet svampenes udbredelse, siger laboratorieleder Mads Peacock fra OBH-Gruppen Rådgivende Ingeniører.

LÆS OGSÅ: Tjek dit hustag inden vinter

Ægte hussvamp

Den mest alvorlige type svampe er dog den ægte hussvamp. Den angreb for nylig nogle huse i Varde, og de viser, hvor galt det kan gå.

Denne svamp adskiller sig fra andre svampe ved, at den har en unik evne til at transportere fugt. Det såkaldte strengmycelium transporterer fugten til områder, der ikke er ramt af fugtskader.

Desuden kan ægte hussvamp gå i dvale i årevis, indtil den angriber igen. Det skete i Varde:

- Der er tale om et særdeles veletableret angreb af ægte hussvamp. Angrebet har spredt sig mere end seks meter i husets længderetning, og der er registreret frugtlegemer både i ejendommens kælder og loftrum, hvor svampen har fået ordentlig fat, siger fagleder og bygningskonstruktør fra OBH-Gruppen, Bjarne Pustelnik.

obh-gruppen-svamp-laboratorium-husssvamp-korkhatOmfanget af svampeskade

Sammen med SSG Skadeservice har han omfangsbestemt, identificeret og rådgivet om sagen i Varde. De to virksomheder skal nu sammen genoprette skaderne.

- Når angrebet er så voldsomt, som det er, er vi nødt til at udføre ret destruktive indgreb i konstruktionerne. Hvis vi skal kunne afdække omfanget og skabe et overblik, går det ud over bygningen. I det her tilfælde fik vi assistance fra SSG Skadeservice, siger Bjarne Pustelnik.

Men hermed er sagen ikke færdig, for nu kommer en stor bekæmpelsesopgave, der skal forhindre, at svampen kommer igen.

Kort om ægte hussvamp:

• Ved temperaturer over 37 grader dør ægte hussvamp.
• Ægte hussvamp lever bedst ved en temperatur under 25 grader.
• Om dagen kan ægte hussvamp vokse 3-5 mm.
• Hus temperaturen er over 25 grader går væksten af ægte hussvamp i stå.
• Ægte hussvamp er en brunmuldssvamp som nedbryder træets cellulose.
• Ægte hussvamp kan gå i dvale, hvis dens vækstbetingelser ikke er gode. Den kan dog ligge i dvale i årevis, og komme i udbrud igen når vækstbetingelserne er gode igen.
• Prisen for at få analyseret en materialeprøve hos OBH-Gruppens laboratorium er 750 kroner.

Senest ændret Tirsdag, 13 september 2016 11:52

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.