Gode råd om nyt drivhus

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det er en fornøjelse at have drivhus i haven. Det er en fornøjelse at have drivhus i haven. Foto: Aage Krogsdam

AAGES HAVE OM DRIVHUS FOR NYBEGYNDERE: Efter nogle dage, især i sidste weekend med næsten sommervejr, kom vi ned på jorden igen med lavere temperaturer og næsten nattefrost på udsatte steder.

Men nu ser det dog ud til, at foråret for alvor er på vej.

Det er over tre uger siden, jeg lagde kartofler og stikløg i urtehaven, men det kølige vejr i april har ikke været gunstigt for kartofler og løg, men nu er de grønne skud lige oppe over jorden. Og det er dejligt.

Valg af drivhus

Men i denne her rapport fra Aages have vil jeg koncentrere mig om drivhuset og komme med god råd især til nybegyndere.

I øjeblikket kan du få drivhuse til mange priser og med rigtigt glas eller kunstglas. Jeg foretrækker rigtigt glas, selvom det nemmere går i stykker i stormvejr.

Hvis du virkelig skal have masser af grøntsager i drivhuset, anbefaler jeg et drivhus på otte til 10 kvadratmeter. Men før du kan sætte dit drivhus op, skal du finde et egnet sted i haven, hvor huset står så diskret som muligt i forhold til din urtehave, blomsterhave og selve din bolig.

Placering af drivhus

Derefter skal det helst placeres så langsiden er mod syd, det giver bedst lys og varme i drivhuset. Bliver solen for stærk, er der to muligheder, enten kan du kalke nogle af glassiderne, eller også kan du sætte gardiner op på alle drivhusets skrå tagsider og lodrette sider mod syd og vest.
Jeg har valgt det sidste. Med gardiner kan du selv regulere sollysets indtrængen.

Når du har valgt placering, skal du udgrave fundament. På hvert hjørne og i midten af husets fundament sætter du eksempelvis lecablokke ned i cirka 70 centimeters dybde, så undgår du at drivhuset "vrider" i frostvejr.

Sænkning af plantekasser

Hvis du vil udnytte pladsen i huset optimalt, kan du grave en rende i den ene side cirka 30 x 50 cm i dybden og cirka 50 cm i bredden. I renden anbringer du de købte flamingo plantekasser, hvorpå du lægger dine plantesække.

På den måde få du cirka 30 cm mere groplads i højden. Derefter lægger du fliser i huset, og så har du desuden plads til at sætte et lille bord og et par stole.
Så kan du benytte drivhuset som en slags udestue i forårs- og efterårsmånederne. Til afsætningsplads til frø og forspiring, vandkande m.v. kan du købe specielle borde og hylder beregnet til drivhuse.

Forspiring af planter

Hvis du tildigt vil i gang med drivhuset, kan du i vinduerne i din havestue eller stue sætte både tomater, peber og agurker til forspiring. Men du skal først sætte planterne ud i drivhuset, når nattefrosten er slut.

Der skal være mindst 15 grader i drivhuset, før der begynder at ske en fin vækst, så hav tålmodighed.
Så snart du har købt plantesække, skærer du to huller - ikke tre, som der er markeret på plantesækkene både på over og underside af sækken. Hvis du sætter tre planter, kommer de til at så for tæt og det fremmer ikke væksten.

Vand fra taget kan genbruges

Derefter fylder du vand i plantekasserne. Her hos os får vi vandet fra en nærliggende 350 liters regnvandstønde, hvor vandet fra husets tag opsamles.
Det er en god udnyttelse, og derved spares på det dyre vand fra vandhanen.
Du sætter blot en slange på tønden, så løber vandet selv over i plantekasserne. Derefter kan du plante tomater, peber, honningmelon og til slut agurker.

Pas planterne omhyggeligt

De første par dage bruger du din vandkande og giver planterne lidt vand fra oven indtil der kommer træk gennem plantekassens kanal op til plantens rødder.
Så er du klar til at dyrke de eftertragtede grøntsager. God fornøjelse med at bygge dit drivhus.

I næste rapport fra min have vil jeg fortælle om, hvordan du fjerne sideskud og hvordan du kan benyttes biologisk plantebeskyttelse, samt pasning og plejning generelt af dine drivhusplanter, og om du skal have en vindstok i dit drivhus.

Senest ændret Fredag, 09 juni 2017 08:41

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.