Lutherbyen Erfurt

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Lutherbyen Erfurt Tekst og fotos: Aage Krogsdam

Der oser af historie, ikke mindst i hovedstaden Erfurt i den tyske delstat Thüringen, hvor Martin Luther studerede. Han blev født i byen Eisleben i 1483 lige vest for grænsen til delstaten Sachsen Anhalt. Walk down memory lane sammen med Martin Luther.

Martin Luther voksede op og gik i skole i den nærliggende by Mansfeld, hvor faderen drev kobberminer. Senere kom han i latinskole i Mansfeld og Magdeburg og derefter i skole i Eisennach indtil 1501, hvor han flyttede til Erfurt for at studere i Augustinerklostret.

Luther kaldte Erfurt ’byen med de mange tårne’, og det ses da også allerede på vej ind i byen i almindelighed, og i særdeleshed når du går rundt i den gamle bykerne. Her finder du 25 sognekirker, 15 klostre og stifter og to kapeller, der strækker sig op mod himlen. Det store antal kirker, især domkirken Marien Dom og Severikirche, fik fortællere og samtidige til at tale om Thüringens Rom. Og rent faktisk er bygningskomplekset Marien Dom og Severikirche enestående i Europa, som de knejser stolt og majestætisk over byen. De er arkitektoniske mesterværker inden for den tyske gotiske arkitektur.

Indvendig i Marien Dom er især koret imponerende med det næsten 18 meter høje glasmaleri, der danner en cyklus i prægtige farver. Prægtig er også Gloriosa, verdens største fritsvingende middelalderlige klokke, støbt i 1497. l dag kaster de mange kirketårne deres skygger på nænsomt restaurerede bindingsværkshuse og renæssancebygninger med smukke facader.

Byens middelaldercentrum hører til en af Tysklands mest velholdte og største bykerner. Her finder du blandt andet augustiner-eremitternes kloster, der er opført i 1277. Det er et imponerende mindesmærke over middelalderlig ordensbygningskunst.

Tiden som tiggermunk Erfurt1
Det var her, at Martin Luther levede i fem år som tiggermunk. Klostret er det største af de bevarede klostre i Erfurt og er tæt knyttet til navnet Martin Luther. På klosteret arrangeres daglige rundvisninger, hvor man kan se Luthers kammer og en udstilling om ham. Biblioteket har med sine 60.000 bind en af Tysklands væsentligste kirkelige bogsamlinger. Her finder du 13.000 håndskrifter og tryk, som er udført før 1850 og særligt skal nævnes inkunableme, reformationsskrifterne og Luthers udgivelser.
En anden bygning i den gamle by er Predigerkirche, i dag evangelisk hovedkirke og Erfurts næststørste kirke. Imponerende er også fæstningsanlæggene på citadellet Petersberg, en af de ældst bevarede byfæstninger i Tyskland. Alle de velbevarede bygninger er storslåede eksempler på middelalderlig bygningskunst.

Erfurt er ikke alene kirketårnenes by men også broernes by. Der går i alt 142 broer over floden Gera, dens mange bi?oder og vandgraven langs den tidligere bymur. De mange vandløb og broer har givet et af kvartererne bynavnet, ”Klein Venedig” (Lille Venedig). I middelalderen var broerne Lehmanns-brücke og Lange Brücke vigtige for handlen, men den mest berømte bro er uden tvivl Krämerbrücke.

Første gang der fortælles om denne bro er som en træbro helt tilbage i 1117. Godt et par hundrede år senere i 1325 blev den opført i sten. Fodgængerbroen forbinder Bennediktsplaz i den gamle bykerne med Wenigermarkt. På seks buer var der placeret 62 smalle bindingsværkshuse, hvor de handlende både boede og havde butikker, hvor de tilbød deres varer som peber, sukker, safran og andre ting. I dag er det lidt andre produkter som kunsthåndværk, antikviteter, souvenirs m.v., der sælges i den lille gade. Krämerbrücke er Europas længste bro, der er bebygget med huse.

En anden interessant og gammel bygning, der ligger lige i nærheden af Krämerbrücke er den jødiske synagoge. Den fortæller historien om den middelalderlige jødiske menighed og er et klenodie i byen. Alte Synagoge er næsten fuldstændig bevaret med de tidligste spor af byggeriet fra omkring 1094 og mikveen fra perioden omkring 1250, suppleret af et af de største og væsentligste fund af klenodier fra gammel jødisk ejendom og originale håndskrifter fra samme periode. Synagogen i Erfurt hører til en af de få bedst bevarede jødiske religiøse bygningsværker i sin art fra middelalderen i Mellemeuropa.

Præst, professor og reformator Martin Luther har haft en kæmpemæssig betydning for Europa. Hans krav om en forandring af kristendommen fik en stor rolle for middelalderen, moderniteten og for den dag i dag.

Professor i historie, Heinz Schilling, har skrevet en uddybende biografi om manden, der reformerede katolicismen. Martin Luther, der levede fra 1483-1546, er her portrætteret, og det samme er hans betydning for sin samtid. “Martin Luther” er med andre ord både en personlig og historisk beretning om et menneske og en samfundsforandring. Læs “Martin Luther” og forstå hvordan én mand kunne skabe så stor en reformation.

Delstaten Thüringen ligger lige midt i den centrale del af Tyskland i et kuperet og skovrigt område. Delstaten var før genforeningen i 1990 en af de 5 delstater fra DDR-tiden. Staten ligger i det smukke men tyndt befolkede område klemt inde mellem Bayern mod syd, Sachsen Anhalt mod Øst, Hessen mod vest og Nedersaksen mod nord.

Senest ændret Mandag, 08 oktober 2018 13:51

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.