UNESCO hylder svensk museum - ingen danske museer er med på listen

Udgivet i Kultur og underholdning
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
UNESCO hylder svensk museum - ingen danske museer er med på listen Foto: Sagobygden

Gode fortællinger. Sjove skikke. Mærkelige traditioner. Og interessevækkende viden. Svensk museum hyldes for deres arbejde med netop disse elementer.

UNESCO-udvalget for beskyttelse af immateriel kulturarv har netop udpeget historiefortællerprojektet Sagobygden og Sagomuseet i Ljungby i Småland som et godt eksempel på, hvordan fortællinger og traditioner kan videreføres og holdes i live.

Det er første gang, at Sverige får en international UNESCO-pris i forbindelse med den immaterielle kulturarv, og det er kun anden gang i Nordens historie. Sagomuseet indgår nu i et register, der fremhæver rollemodeller i arbejdet med at viderebringe og udvikle immateriel kulturarv som skik, brug, viden og traditioner.

"Sagomuseets omfattende arbejde med eventyr og mundtlige fortællinger er et glimrende eksempel på, hvordan en organisation kan løfte, sprede og udvikle den immaterielle kulturarv. Det er glædeligt, at UNESCO på denne måde gør opmærksom på det arbejde, der udføres af Sagomuseet. Sagomuseet er en sand inspirationskilde for andre aktører, der arbejder med immateriel kulturarv, både i Sverige og internationalt" siger Alice Bah Kuhnke, Sveriges tidligere Kultur- og Demokratiminister.

Sagomuseet drives af foreningen Berättarnätet Kronoberg, som har til formål at holde den mundtlige historiefortælling levende. Sagomuseet formidler kendskab til folkesagn og fortællinger og fremhæver folks historiefortællingstraditioner. Foreningen gennemfører også forsknings- og uddannelsesaktiviteter. Omkring Sagomuseet er der markeret cirka 80 steder, hvor der er guidede rundture. Årligt afholdes der en regelmæssig historiefortællerfestival i Ljungby.

Aktiviteter gennem 30 år anerkendes

"Den kendsgerning, at den svenske regering og Unesco har valgt at støtte den mundtlige historiefortællingstradition på denne måde, er yderst tilfredsstillende. Det er en utrolig fin anerkendelse af de aktiviteter, vi har udført i næsten 30 år. Udnævnelsen medfører udviklingsmuligheder, men også et stort ansvar, som vi glæder os til at forvalte både nationalt og internationalt. Vi vil gerne dele vores erfaringer omkring immateriel kulturarv med andre, og dét at arbejde i UNESCOs ånd anser vi for vigtigt", siger Meg Nömgård, leder for Sagobygden.

Der er i øjeblikket kun 20 projekter på verdensplan opført i registreringsdatabasen. Sagobygden er blot det andet eksempel i de nordiske lande, der er blevet optaget. Det første er et norsk bådbyggeri, Oselvarverkstaden, der deler viden om håndværket bag traditionelt bådbyggeri.

Senest ændret Torsdag, 21 marts 2019 07:40

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.