Da Paris blev befriet

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Befrielsen af Paris den 25. august og tiden lige efter var en sprængfarlig cocktail. Befrielsen af Paris den 25. august og tiden lige efter var en sprængfarlig cocktail. Foto: Lindhardt og Ringhof.

ANDEN VERDENSKRIG: Om få dage - den 25. august - er det 70 år siden Frankrigs hovedstad blev befriet, og derfor udkommer Beevor og Coopers beretning om de dramatiske dage nu på dansk.

Det var historiske dage, da general Leclercs tropper gik ind i Paris, for at hjælpe modstandsbevægelsen. Tropperne blev mødt med voldsom begejstring, og den 26. august 1944 var halvdelen af Paris' befolkning mødt op for at se general de Gaulles triumftog fra Triumfbuen til Notre Dame.

Cocktailen af frihed, hævn og politisk rod var sitrende. Det sorte marked tjente på sult og elendighed, og mange ordnede deres opgør på gaden.

Paris i de første dage

Bogen "Paris efter befrielsen", er både en politisk, kulturel og social historie om en tid, der ikke er så fjern endda. Det er ikke så længe siden, at der i vores del af Europa var krig og ufred. Tiden var præget af vidt forskellige forventninger til, hvad fremtiden skulle indeholde, og dermed var det en særdeles farlig tid.

Det er en levnende fortælling om livet i Paris lige efter befrielsen - på cafeerne, i natklubberne, modehusene, i det politiske og kulturelle liv og i gaderne.

Denne tid var i Paris præget af usædvanlig mange store intellektuelle og politiske personligheder som Simone de Beauvoir, Camus, Picasso, Jean-Paul Sartre, Gertrude Stein, Hemingway, Samuel Beckett, general de Gaulle og Maurice Thorez - der alle for liv i denne blanding af reportage og historie.

Bogen udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof den 18. august, ISBN 9788711439470.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.