Mad fra hele verden

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Oksekødssalat er en af de lækre retter i bogen. Oksekødssalat er en af de lækre retter i bogen. Foto: Torsten Graae.

THAIMAD: Kogebogsforfatter Hanne Holm har udgivet en ny kogebog med titlen "Mine mange køkkener".

Hun kalder bogen for sin jubilæumskogebog, og her byder hun på en nyfortolkning af sine yndlingsopskrifter fra alle sine tidligere kogebøger samt på en række nye opskrifter inspireret af hendes rejser kloden rundt.

Hvert afsnit i bogen er krydderet med en beskrivelse af de mangeartede køkkener, der har været udgangspunkt for hendes glæde ved at lave mad først i eget køkken og senere i sit liv som kogebogsforfatter, kogekone og underviser på Bisquitfabrikken - en kogeskole på Nørrebro.

hanne-holm-køkken-madVokset op med Thaimad

Som barn og teenager var det en del af min hverdag at lave thailandsk mad, fortæller Hanne Holm: Mine søskende og jeg voksede op på et pensionat i Taarbæk, som mine forældre drev i 30 år.

Af ydre var far og mor som nat og dag, far var mørk og sorthåret og havde skæve asiatiske øjne, og mor var lys og blåøjet og havde smukt blondt hår – de kom fra henholdsvis Bangkok og Slagelse. Vi tre børn faldt mørke ud, og vi fik ikke mors blå øjne.

Smag for det eksotiske

Vi blev pæredanske af sind, men har altid haft smag for det eksotiske køkken, vores far oplærte os i. Det var to kulturer, der mødtes om en fælles opgave, madlavning – og det var naturligt, at vi alle hjalp til med den daglige dont.

Der var mange forskellige opgaver, og for mig var den bedste tjans at hjælpe til i køkkenet – især når det var thailandsk mad, der stod på menuen, siger Hanne Holm.
Hanne Holms første kogebog "Mit thaikøkken", udkom i 1996. Den blev en klassiker og var i høj grad med til at introducere det thailandske køkken i Danmark.

Mad gennem livet

I de forskellige afsnit i den nye kogebog fortæller hun om sit liv fra barndommens pensionats-køkken, ungdommens primitive svenske husmorparadis, de sydende asiatiske gadekøkkener, og de slidte skolekøkkener.

Og om tiden som aftenskolelærer til den nørrebroske kogeskole i dag, hvor maden bliver brugt til at bygge bro og skabe fællesskab mellem mennesker af alle nationaliteter.

I de mange opskrifter indgår der i høj grad grøntsager og frugter, men også kødretter især kylling er med i det asiatiske køkken.

De mange opskrifter er lette at tolke og beskrivelserne af hvordan man skal tilberede retterne er meget informative, så det kan ikke gå galt.

Kogebogen er et must for de, der holder af det asiatiske køkken.
Retterne er ledsaget af smukke fotos af Torsten Graae.

Senest ændret Søndag, 04 december 2016 10:41

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.