Hvorfor gaber vi? Læs hvorfor, her

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Annoncørbetalt indhold

Vi gaber allesammen. Nogle gaber mange gange i løbet af en dag, mens andre gaber få gange. Det er ikke noget, vi selv kan styre. Vi kan heller ikke stoppe det! Nogle gange kan man blive helt chokeret over, at der kommet gab, fordi man er lysvågen. Så spørgsmålet er: hvorfor gaber vi? Det kan du få svar på herunder. 

Din hjerne er træt

Du kender det garanteret: klokken er mange, du har været tidligt oppe, og pludselig begynder du at gabe i linde strømme. Forskere mener, at du eksempelvis kan gabe, når du er træt. Det er dog ikke nødvendigvis af den årsag, du går og tror! Du gaber nemlig ikke udelukkende fordi, det er tid til at gå i seng, men fordi din hjerne er træt og forsøger at holde dig vågen. Ja, du læste rigtigt! Din hjerne er træt, men din krop er vågen, og du gaber derfor, fordi din hjerne forsøger at følge med. Derfor gaber du ofte om aftenen, når din hjerne har været aktiv hele dagen. 

Du er nervøs & stresset

Træthed er ikke den eneste grund til, at man gaber. Nogle forskere mener nemlig, at man også gaber, når man er nervøs og stresset. I følge forskere er gab en overlevelsesmekanisme. Måske har du selv prøvet at sidde til en eksamen, og pludselig skal du gabe - også selvom du har fået en god nats søvn og er udhvilet. Dette er kroppens måde at bearbejde alt den stress og nervøsitet, du har i kroppen. Gabet fungerer som en slags overspringshandling, der beroliger hjernen i stressede situationer. Du skal altså ikke være bekymret, hvis du midt i eksamen skal gabe. Det kan nemlig være kroppen og hjernens egen måde at berolige dig på. 

Hjernen skal køles ned

En sidste grund, til at vi gaber, er, at hjernen skal køles ned. I følge forskere hjælper gab med at regulere temperaturen i hjernen. Når du gaber, trækker du nemlig en masse ilt ind, som optages i blodet og ryger direkte op i hjernen. Det lyder måske skørt, men gab kan faktisk være med til at styrke din koncentrationsevne. Den kolde ilt nedkøler nemlig din hjerne, og dine hjernebaner, så du kan tænke klarere. Mærker din hjerne, at den er ved at blive overophedet, reagerer den ofte ved at gabe. Kan du ikke koncentrere dig, kan du altså prøve med et gab!

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.