Trækæmper i Rocky Mountains

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og fotos: Journalist Aage Krogsdam

I den sydlige del af den store nationalpark, Yosemite, ligger en lille "Red Woods" skov på ca. 1000 kvadratmeter ved navn "Mariposa Grove" med kæmpemæssige nåletræer ved navn "Sequoia", der er over 100 meter høje, måler op til 6 meter i diameter og er omkring 2500 år gamle. Ja, de var allerede 500 år gamle, da Jesus blev født. Disse træer dækkede det meste af den nordlige halvkugle for mere end 140 millioner år siden. I dag findes de i området fra grænsen mellem USA og Canada og ned til området syd for San Francisco.

Der eksisterer tre typer af disse kæmpetræer."Sequoia sempervirens", der vokser langs Stillehavet, "Sequoiadendron giganteum", der vokser på Sierra Nevadas vestlige bjergsider, altså i Yosemite Nationalpark, Sequia Nationalpark og Kings Canyon, samt den tredje type "Metasequoia glyptostroboides", der vokser i Kina. Det højeste nulevende træ står i "Muir Woods" nationalparken ca. 600 km nord for San Francisco. De højeste træer her er op til 125 meter høje og menes at være omkring 3000 år gamle. Det er et stedsegrønt træ med en meget rødlig bark, deraf navnet "Red Woods".

Træelskeren John Muir

Det er en betagende oplevelse at stå og betragte disse kæmpetræer, der ofte er 4-6 meter i diameter, og tænke på, hvor gamle de i virkeligheden er. Det var også denne betagelse, der fik naturelskeren, John Muir, til at arbejde for træernes bevarelse. Han kom i l868 til Californien fra England for at studere planter og dyr i den dengang allerede berømte Yosemite-dal ca. 350 km sydøst for San Francisco. Dalen ligger i den vestlige del af den store bjergkæde, Sierra Nevada, hvis højeste toppe er omkring 4 km høje. Takket være John Muirs indsats for at bevare den sjældne flora og fauna i dette naturskønne område blev dalen udlagt som naturpark i l890. Siden har mange mænd og kvinder med samme kærlighed til og ærbødighed for naturen som John Muir gået i spidsen for at få anlagt naturparker overalt i USA.

I dag findes der over 150 nationalskove på tilsammen ca. 65 millioner hektar og omkring 40 nationalparker på ca. 9 millioner hektar. Dertil kommer flere tusinde nationalparker i de enkelte stater, som drives og administreres af den enkelte stat. Der er virkelig også noget at bevare i det kæmpemæssige land, hvor flora og fauna er så forskellig fra nord til syd og fra øst til vest.

Yosemite 8000 km2

Yosemite Nationalparken dækker i dag et areal på ca. 8000 kvadratkilometer, hvilket svarer til Falsters størrelse. Størstedelen af parken er dækket af nåleskov og er et bjergområde, der ligger i en højde fra ca. 600 meter til knap 4 km over havet. Elve, søer, enge, vandfald, stejle granitklippesider flere hundrede meter høje samt snedækkede bjergtinder udgør den store park. Syv måneder af året er området knuget i vinterens favntag af sne og is (og der er faktisk mulighed for alpin skisport fra oktober til april).

Men i april/maj vågner alt til live, alt eksploderer i et væld af farver og i den korte tid, inden vinteren igen bliver herre i området, skal slægten videreføres, hvad enten, der er tale om blomster eller dyr.

Mange sjældne blomster og planter findes i parken, ligesom her findes sorte bjørne, der ikke går af vejen for at plyndre campinggæsternes madkurve, derfor advares man mod disse sorte kæmpedyr, som ikke er til at spøge med. Kron- og råvildt findes også i parken, og råvildtet er vant til mennesker, hvorfor man kan gå ganske tæt på de flotte dyr, som om foråret samles i dalene. På de højeste tinder i parken er der evige gletchere, hvis is om sommeren smelter og danner rivende elve og brusende vandfald, som nogle steder har et fald på flere hundrede meter.

Hele parkområdet i Yosemite er fyldt med dybe kløfter. Kommer man sydfra, stiger vejen i hårnålesving i op til ca. 2000 meters højde, inden det går nedad mod selve Yosemite-dalen, en canyon formet af is og vand for mere end 10.000 år siden. Fra dalen har man udsigt til de mange smukke scenerier, og man kan kun køre til en af de mange
p-pladser eller campingpladser. Derfra skal man begive sig til fods rundt i det maleriske bjerglandskab, hvis man har lyst til at betragte sceneriet nærmere. Rundt om i hele nationalparken er der ca. 1200 km veje og stier til brug for gæster, som enten er til fods, på cykel, hesteryg og/eller bil en del af vejen. I dalen er der et stort hotel foruden fire campingpladser med alle moderne faciliteter. Naturelskeren kan nemt bruge en uge eller to i Yosemite, og der er også mulighed for at fiske ørreder i de vilde elve og blanke søer.

Faktaboks USA

Areal: 9.8 mio. kvadratkilometer
Indbyggere: Ca. 300.mio.

Staten Californien:
Areal: 411.014 km2
Indbyggere: ca. 27 mio.
Afstanden mellem San Francisco og Los Angeles er 500 km

Rejserute:
Daglige afgange med fly København - New York, hvorfra man kan købe rejsepas, hvor man må stoppe over 4-5 steder.
Flyvetid: København-New York 8½time
New York-San Francisco eller Los Angeles ca. 6 timer

Leje af bil er rimeligt billigt og hoteller/moteller ligeså i forhold til danske priser.
Bilturen fra San Francisco til Sequia Nationalparkeen tager ca. 5 timer.

Der er gode overnatningsmuligheder i dalen i Nationalparken. Hotel/motel eller campingplads men husk at booke i god tid, da der er rift om at bo tæt på det hele.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.