Københavns Lufthavn i Kastrup under forandring

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Af journalist: Aage Krogsdam, foto: CPH

 

De sidste par år er der sket en omfattende ansigtsløftning i Københavns Lufthavn, Kastrup. Det er næsten foregået i al ubemærkethed, men der er investeret næsten to milliarder kr. for at forbedre forholdene for de omkring 30 millioner passagerer, der årligt passerer igennem Nordens største lufthavn.

"En stor del af udvidelserne er sket på den måde, at der er bygget nye sidelokaler eller hele bygninger på de eksisterende bygninger og lokaler, hvorefter skillevæggene mellem nyt og gammelt er fjernet til slut. Det har betydet, at Terminal 2 er blevet større, og at ikke mindst gangarealerne i det store shoppingområde er blevet væsentligt udvidet med bredere gangarealer og med spændende åbne pladser. Som en væsentlig investering er området for sikkerhedskontrollen blevet meget større og med flere spor", fortæller pressechef i lufthavnen, Kasper Hyllested.

Sikkerhedskontrollen er en helt afgørende og central del af lufthavnen. Udvidelsen har betydet, at arealet i dag er dobbelt så stort som tidligere og har fået fem nye spor. Og som det sidste led i den store investering i sikkerhedskontrollen bliver der i løbet af kort tid taget to særlige udviklings-spor i brug, som er udstyret med den nyeste teknologi. Her skal lufthavnen fremover afprøve, om det er muligt at få passagererne hurtigere igennem sikkerhedskontrollen, bl.a. ved at afprøve ny teknologi og nye processer.

En spektakulær "Luftbro"

En anden markant udvidelse og tilføjelse i lufthavnen, som har været med til at ændre dens udseende i Terminal 3 betydeligt, er etableringen af en meget spektakulær gangbro fra metrostationen til sikkerhedskontrollen. Den nye gangbro, som af nogen er blevet kaldt "Luftbroen" er en regulær genvej for indenrigspendlerne og de mange andre rejsende, der ankommer med Metroen. Omkring 25 % af lufthavnens gæster kommer med Metroen til lufthavnen. Hvis man kun har håndbagage med, kan man nu gå direkte til sikkerhedskontrollen og SAS Fast Track uden at skulle ned på det travle gulv i Terminal 3. I dag er det halvdelen af de rejsende, der kun har håndbagage med. Den direkte genvej kan de mange indenrigspendlere benytte sig af. De kan nu komme endnu hurtigere frem til det særlige indenrigsspor i sikkerhedskontrollen - og så videre til gatene til en af de af de seks regionale lufthavne.

Gangbroen, der blev indviet i sommer, har længe stået højt på ønskelisten hos Københavns Lufthavn. Den er en afgørende del af den store ombygning og udvidelse af Terminal 3, der samlet har skabt 1.600 nye kvadratmeter til passagererne. Det forventes, at flere millioner rejsende vil benytte den nye bro fremover, og det frigiver en masse plads i terminalens travle stueplan. Her har der ofte været trængsel, når familier og venner skulle hente pårørende og andre gæster, når de kommer ud fra bagageområdet.

Sammen med udvidelserne af både Terminal 2 og 3 er der som nævnt sket en række ændringer og udvidelser i shoppingområdet. Her er blevet mere plads over hele området, og der er kommet en lang række nye butikker. Butiks - café- og restaurantområdet er en kombination af kendte internationale mærkevarer butikker blandet med det bedste af det bedste fra danske leverandører inden for tøj og ikke mindst fødevarer i form af caféer og restauranter. Som noget helt unikt har lufthavnen overalt på gangarealerne bevaret det oprindelige mørkebrune trægulv, som giver et hyggeligt og elegant indtryk for passagererne.

Hotel- og kongrescenter bygges i lufthavnen

Et andet stort byggeprojekt er den nye Finger E, hvor byggeriet af en helt ny bygning til paskontrol er i gang, ligesom der bliver bygget endnu flere standpladser og gates til især de store langdistancefly.

I takt med det øgede antal passagerer i lufthavnen, sker der også udvidelser og indførelse af ny teknologi i bagagehåndteringen, således at ventetiden for de rejsende ved bagagebåndene bliver så kort som muligt.

Udover ovennævnte udvidelser og forbedringer af forholdene for de mange passagerer, er lufthavnen for nylig gået i gang med et ventureprojekt i samarbejde med Tårnby Kommune og Nordic Choice Hotelkæden om bygning af et nyt hotel med godt 600 værelser ved siden af det nuværende Clarion hotel. Og i tilknytning til hotellerne bygges et helt nyt kongres- og konferencecenter. Når hele dette projekt er færdigt i efteråret 2020, vil der være cirka 1000 værelser til rådighed på de to hoteller samt et kongres- og konferencecenter med plads til 2500 deltagere.

Senest ændret Tirsdag, 27 november 2018 15:22

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.