Nærkontakt med krokodiller på Daintree River

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og fotos: Aage Krogsdam

I delstaten Queensland i Australien kommer du tæt på saltvandkrokodillerne, hvis du tager en tur ned ad den brede flod midt i regnskoven. Jeg sejlede i en lille smal fladbundet turbåd, hvor der var plads til cirka 40 personer, ned ad Daintree River i den store nationalpark Daintree. Floden løber ud i Stillehavet cirka 180 km nord for Cairns. Vi er i området Daintree, hvor verdens ældste regnskov befinder sig. Området er berømt for sine farlige saltvandskrokodiller.

Langs bredderne hænger lianer og regnskovstræer ud over brinkerne. På en af flodens små øer på cirka 100 gange 20 meter har Tom, vores bådfører, tidligere på dagen spottet en stor krokodillehan. Nu sejler han meget langsomt kun nogle få meter fra bredden, hvor han spejder ind imellem træerne. Strømmen i floden er voldsom, og det grumsede vand gør, at vi ikke kan se mere end nogle få centimeter ned i vandet. Vi ved ikke, om der ligger en krokodille lige under vandoverfladen og venter på bytte og derfor skal vi holde arme og hænder indenbords. Pludselig stopper Tom båden, og vi ser en stor krokodille ligge på bredden fem-seks meter fra os med hovedet under nogle lianer. Mens vi betragter det forhistoriske væsen fortæller Tom, at det er en cirka seks meter lang han, der holder til her. Den dominerer en strækning på fem km langs floden, og den har formentlig fire-fem hunner.

Krokodillen ligger helt stille og upåvirket af turbåden med snakkende passagerer. Den ser frygtindgydende ud med den lange savtakkede hale og den brede krop med det brunlige knubbede skjold.

»Krokodillerne er vant til, at vi er her, så blot vi respekterer, at den ligger der, og ikke kommer nærmere end fem-seks meter, bliver de liggende,« siger Tom beroligende.

Efter at alle har fået taget fotos af den store han, går turen videre ned ad floden på jagt efter flere krokodiller. Og ganske rigtigt, lidt længere fremme spotter vi en unge, der er cirka en meter lang unge på sandbrinken. Helt ubevægelig ligger den og stirrer på os. Flere steder er der kvægfarme med græsmarker ned til floden. Dør et stykke kvæg, lugter de store hankrokodiller hurtigt det selvdøde dyr. Den krokodille, der kommer først til det døde dyr, der kan veje op til 800 kg, trækker det ned i floden og gemmer kadaveret under vandet, hvorefter krokodillen har mad i lang tid.

Beboerne i de små landsbyer med farmene langs floden har lært at leve med krokodillerne men har stor respekt for de farlige krybdyr. De går nemlig ikke af vejen for menneskeføde, selv om deres væsentligste fødekilde er fisk. Efter oplevelsen med to krokodiller er dagen reddet. Det er nemlig ikke sikkert, at det lykkes at se krokodiller på Daintree River. Vandstand og vandets temperatur er afgørende for, om krokodillerne går på land.

Kvælerslanger i træet

Lige pludselig stopper Tom båden og peger op i et træ tre meter over vandspejlet. I det, der ligner et v-kryds af grene, ligger en cirka tre meter lang rødbrun pytonslange sammenrullet.

»Den ligger formentlig og fordøjer et måltid mad, det kan være en fugl eller et krybdyr. De næste to-tre måneder får den måske ikke noget at spise", siger vores guide.

Foruden krokodiller og slanger huser den gamle regnskov nogle af Australiens mest truede dyr og planter, som har et fristed i nationalparken. I træerne lever mange forskellige fugle lige fra ørne, falke og høge til papegøjer i alle regnbuens farver og små fugle samt en lille udryddelsestruet træfrø.

På jorden lever firben, slanger, andre krybdyr, skorpioner, edderkopper samt skildpadder og krokodiller i vandhuller og floder. Den store fugl cassowary lever også her. Den er på størrelse med en emu eller en struds, og et farvestrålende hoved pryder dens sorte krop. Dyr og planter har alle sammen hver sin funktion i det økologiske kredsløb i regnskoven.

Turoperatør Travstar i Cairns arrangerer dagsture til Daintree River og nationalparken. Pris cirka 1000 kr. inklusiv frokost.

Se nærmere på www.visitqueensland.com eller www.daintreeiver.criusecenter.com.,au eller www.travstar.com.

Senest ændret Torsdag, 03 januar 2019 11:10

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.