Øllet flyder i stride strømme på Island

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Icelandair fejrer 30-års jubilæet for Islands nationale øldag ved at fortælle om Islands bedste bryg- og øl-oplevelser. Medarbejdere med passion for den liflige humle deler - i samarbejde med dem, der har erfaring med at brygge øllene - deres lokale viden om den 30 år gamle øl-arv.

En landsdækkende folkeafstemning besluttede i 1908 at forbyde alle alkoholiske drikke med start fra den 1. januar 1915. Indenfor et årti blev rødvin dog igen lovligt, og i 1930'erne fulgte legaliseringen af spiritus. Men øl forblev ulovligt. Forbuddet mod var et resultat af den islandske opfattelse af, at øl var en ekstra fristende drik for unge mennesker, som kunne være påvirkelige til at drikke store mængder af den. Imidlertid blev det meget nemmere at rejse i 1970'erne, at islændinge begyndte at nyde øl, når de var i udlandet, hvilket resulterede i, at der i 1980'erne kom en stigende efterspørgsel efter at nedlægge forbuddet. Den 1. marts 1989 stemte det øverste kammer i den islandske regering for at tillade salget af øl og afsluttede dermed 74-års forbud.

Island har siden da skabt egne initiativer indenfor ølbrygningskunsten. Yderligere har der været en enorm stigning i antallet af mikrobryggerier på tværs af landet samt bannerførende nye islandske ales. Som en fejring af det historiske jubilæum har Icelandair forsøgt at skabe den perfekte guide til Islands 'bryggerilandskab', som de rejsende kan gøre brug af. Se med her: 

Prøve-øl fra et geotermisk bryggeri

"Island har nogle virkelig fantastiske bryggerier, men der er et bestemt bryggeri, som udelukkende er afhængig af den energi, der produceres ved den geotermiske proces. Pak et par gode øl, kør til Reykjadalur og gå op til de varme kilder. Tag her et bad i det varme vand, alt imens du nyder en kold øl og den betagende udsigt. Besøg derefter Ölverk i Hveragerði og prøv nogle af de bedste øl fra det geotermiske bryggeri samt de fineste pizzaer bagt over træ". Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair (Ásgeir brygger også sin egen øl derhjemme).

Nyd sæsonbetonede øl - fremstillet af en islænding

"Når du besøger Island, er der to bestemte øl, du må opleve. De tilhører hver sin ende af skalaen men har begge ekstremt meget at tilbyde smagsløgene. Den ene er en sommerbryg fra Einstök kaldet Arctic Berry Ale med aðalbláber (blåbær). Øllen er særdeles forfriskende og passer allerbedst efter eller under en beachvolley-kamp med vennerne i midnatssolen. Den anden er en øl til de koldere dage ved juletid og stammer fra Bruggsmiðjan Kaldi. Den har det helt simple navn Jóla Kaldi og er en rødlig karamel-lager. Det er en perfekt øl at dele gode historier over i selskab med de nærmeste". Huginn Ragnarsson: Business Intelligence Specialist, Icelandair.

Kom på sporet af nye IPA'er

"I den voksende kultur indenfor islandske bryggerier findes der intet bedre end Malbygg bryggeriet, som for øjeblikket er i gang med nye og spændende ting. De har nytænkt IPA'en i Island ved at tilbyde superfriske og matte IPA'er og kettle sours. De har endnu ikke et tapningsrum, men deres brygge kan findes i forskellige barer i Island samt vinbutikker. Det er uden tvivl en must-try øl, når du besøger Island". Jón Skafti Kristjánsson: Marketing Director, Icelandair

Nyd en islandsk Stout

"At smage på nogle af Islands fineste speciallavede øl er noget, du bare må prøve under dit besøg i landet. Selvom smag varierer fra person til person, er der stadig nogen smage, der skiller sig ud for smagsløgene. Hvis du er til de helt mørke øltyper, så er Borg Brugghús' kejserlige stout en smagsoplevelse, du ikke må gå glip af. Surtur er et oplagt eksempel på, hvordan god tid i øltønden skaber noget ekstraordinært. Oveni dette er Malbygg bryggeriets Kisi (på dansk: Kat) en frugtig og velsmagende New England Pale Ale med Mosaic, Simcoe og Citra-humle". Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair.

Lig i blød i et øl-bad

"Hvis du har lyst til at prøve noget anderledes, så bør du prøve det nordislandske øl-spa, som ligger tæt ved Akureyri. Her kan du i 25 minutter ligge i blød i et badekar fyldt med øl, vand, humle og gær. Efterfølgende har du yderligere 25 minutter i et afslapningsrum. Denne behandling siges både at være rensende for huden og have en positiv effekt på dit helbred". Jón Skafti Kristjánsson: Marketing Director, Icelandair

De bedste barer at besøge, når du er i Reykjavik

"Der er en lang række af forskellige barer, som det anbefales at besøge, hvis du ønsker at afprøve de forskellige varianter af de speciallavede øl, som er at finde i Island efter udviklingen af forskellige mikrobryggerier. Skúli Craftbar er et behageligt sted at slå sig ned med en øl i selskab med venner - med 14 forskellige øl-haner og løbende begivenheder, hvor øl er i centrum. Micro Bar var på en måde baren, der startede det hele ved at være den første rigtige bar for specialøl i Reykjavik. De tilbyder en masse forskellige øl fra det lokale udvalg og præsenterer samtidig Gæðingur bryggeriet". Et udvalg fra Jón Skafti Kristjánsson: Marketing Director, Icelandair & Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair.

Icelandair har slået følge med øl-brygningen i Island, som har fået vinger siden forbuddet sluttede for 30 år siden. Flyselskabet lancerede for nyligt dets egen 'ombord-øl': Snæbjört (udtales sny-be-ert). Øllen er inspireret af det islandske vinterlys og giver i denne sæson passagererne en unik chance for at starte fejringen ombord på flyet. Øllen har navn efter den islandske snes smukke glød og har en lys gylden farve. Øllen ønsker at fejre snesæsonen og det skinnende lys, som forsøger at bekæmpe det islandske mørke. 

Senest ændret Mandag, 11 marts 2019 10:37

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.