Vinruten i Alsace går gennem hyggelige byer

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

Solen skinner fra en dybblå himmel, mens jeg sidder under en parasol i skyggen og nyder et køligt glas hvidvin. Jeg befinder mig i den hyggelige, lille vin by, Riquewihr i Alsace, en smuk dag i slutningen af august.

Ude foran mig på de toppede brosten valfarter turister i tusindtal op og ned gennem den lille bys gader, hvor sprogenes mangfoldighed røber deres herkomst fra alle dele af jordkloden, lige fra Australien over Fjernøsten, Sydøstasien, Mellemøsten, Afrika, Europa og til Nord- og Sydamerika. Et blomstrende hav af glade mennesker i et bymiljø, hvor tiden næsten har stået stille.

Overalt ses bindingsværkshuse i sorte, gule og hvide farver. De fleste stammer fra den tidlige middelalder, og alle er nænsomt restaureret, men hvor deres oprindelige udseende er bevaret. På væggene ud mod gaden ses et hav af træudskæringer og fagemblemer, der er flankeret af et vulkanudbrud af farver fra de mange altankasser, hvor de dominerende blomster er pelargonier i røde, blå og hvide farver.

Her i gaden ligger den ene restaurant ved siden af den anden samt vincafeer i alle mulige størrelser. Mange vinhuse hører til i byen, og turisterne har gode muligheder for at få smagt på guldet fra Alsace - de liflige dråber fra de syv forskellige hvidvine, som fremstilles i Alsace provinsen. Det er silvaner, pino blanc, pino noir, pino gris, riesling, muscat og gevurztraminer.

Vinen kom med romerne

Vinen kom til Alsace med romerne for omkring 2000 år siden. Da romerne gik over alperne og erobrede store del af Europa, hvor de opholdt sig i næsten 450 år, medbragte de ikke vinen i flydende form, det var for besværligt. Nej, de medbragte vinstokkene fra deres hjemegn, og de plantede dem overalt, hvor jordbund og klima var egnet hertil, ikke mindst langs Rhinen, Necka, Mainz og Mosel-floderne i Tyskland og på skråningerne i Alsace op ad Vogeser bjergryggen.

I dag har vinfremstillingen i Alsace udviklet sig til, at man her fremstiller nogle af verdens bedste hvidvine, takket været det behagelige, tørre og varme klima på Vogesernes østskråninger, hvor vinstokken vokser godt.

I dag fremstilles der vin i godt 100 kommuner af godt 4000 vinavlere i Alsace på over 15.000 hektar vinmarker. Den berømte vinrute strækker sig lidt nord for Strasbourg og helt ned til Moulouse, og midt på ruten ligger den berømte by Colmar, som franskmændene stolt kalder for vinens hovedstad.

Vinruten er omkring 170 kilometer lang og går gennem de mange smukke, hyggelige gamle middelalderbyer, hvor de fleste byers gamle bydele er velbevaret, og hvor det mange steder kun er tilladt at bevæge sig til fods.

Vinhuset Dopff

Requewihrs historie er tæt knyttet til byens berømte vinhus, Dopff, hvis historie går tilbage til 1574. Igennem generationer har vinhuset gået forrest i innovationen af vinfremstilling, og Alsace og husets forfædre var foregangsmænd, da det gjaldt opfindelsen af den mousserende vin, som godt nok ikke må kaldes Champagne – det var der andre vinbønder sydligere i Frankrig, der fik monopol på i middelalderen.

Men så fandt man på at kalde den mousserende vin i Alsace for Cremant d´´Alsace omkring 1900, og siden har denne vin gået sin sejrsgang over hele verden. En anden opfindelse, som Dopff stod for, var udviklingen af den lange karakteristiske vinflaske med den slanke hals. Den såkaldte "flutée" flaske. Desuden var det Dopff-familien der fik ideen til at tappe vin direkte på flaske på vingårdene, hvor vinen blev fremstillet. Det skete i 1920 men blev først anerkendt og lovmæssigt fastlagt i 1972. Dopff-familien driver stadig det hæderkronede firma og har salgssteder, besøgsafdeling og flere butikker i byen.

Selve byen Riquewihrs historie gå helt tilbage til 1094, hvor det menes, at den første vinbonde slog sig ned. Indgangen til byen domineres af det mere end 200 år gamle rådhus, og i den anden ende finder man ved byens gamle bymur det 25 meter høje klokketårn, Dolder, der dateres tilbage til 1291.

Læs også: Sproglige virkemidler

I hovedgaden findes flere brønde og den mest karakteristiske brønd med byens våbenskjold fra 1560 er "Fortaine de la Sinne" – syndens brønd på dansk. Det var her, man tjekkede om vinfadene nu indeholdt den rette mængde vin og ikke vand.

Riquewihr er meget besøgt, og mange af byens borgere synes, der er for mange turister, og de søger derfor væk til andre dejlige vinbyer som Mittelberghiem, Kaisersberg og Obernai. En helt speciel vin by ved foden af Vogeserne er Münster, der ligger i en lille dal. Her fremstiller vinbønderne på omkring 50 små gårdmejerier den berømte ost Münster, og i byen kan man få smagsprøver af både vin og den berømte ost. Byen er i øvrigt en af Alsace´s vigtigste tilholdssteder for storke. Her er mere end 25 storkereder på byens kirker og andre høje bygninger.

Flere danske turoperatører arrangerer sommeren og efteråret igennem vinture til Alsace, blandt andet Vitus Rejser, Gislev Rejser, Risskov Rejser, Nilles Busrejser med flere.

Senest ændret Onsdag, 30 oktober 2019 11:50

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.