USA's eneste slot: Opførelsen varede i 28 år

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst : Aage Krogsdam - Foto: Hearst San Simeon, Statens Historiske Monument.

Byggeriet af USA's eneste slot kom for alvor i gang i 1919 af mediekongen William R. Hearst. Og byggeriet stod faktisk først færdigt umiddelbart før hans død i 1951. Nedenfor højdedraget, hvor slottet skulle bygges, blev der ved Stillehavskysten bygget en lille havn, hvortil stål og cement blev sejlet. Alle materialer blev bragt op på bakketoppen ad stier pr. hesteryg.

Selve slottet (Casa Grande) er i tre etager med to store cirka 70 meter høje tårne, desuden tre gæstehuse, hver i to etager, alle med eget badeværelse og toilet, et stort udendørs svømmebassin i græsk stil (verdens største privatejede bassin i sin tid, 50x50 m) samt et stort indendørs svømmebassin på 30x10 m. Herudover en hel fløj alene med 36 gæsteværelser, teatersal med plads til ca. 100 tilskuere, spisesal, køkken, bibliotek med 5000 bøger, og en vinkælder med over 3000 flasker årgangsvin.

I flere værelser er der lofter, som er købt hele fra gamle gotiske slotte i Europa, og især græsk kunst er opkøbt og anbragt overalt. Der er så mange stilarter fra Europas historie samlet, at det virker smagløst, men overdådigt og dyrt er det. William R. Hearst samlede kunstgenstande for millioner af dollars til sit slot, og det var på daværende tidspunkt den største, flotteste og mest sjældne private samling af sin art i verden. Der er blandt andet uerstatelige sølvting, gotiske tapeter, gobelinger, våbensamlinger fra middelalderen, engelske møbler fra viktoriatiden, potteri fra Spanien og oldtidskunst fra Italien og Grækenland.

De flotteste haver

Rundt om slottet blev der også anlagt en række flotte eksotiske haver på terrasser med masser af skulpturer samt anden kunst og blomsterbuske og træer fra alle egne af verden. Alene anlæggelsen af haven omkring slottet og vedligeholdelsen var et kapitel for sig. Under overgartneren arbejdede 20 gartnere, som hele tiden sørgede for, at der året rundt var blomstrende buske og træer, samt masser af farvestrålende blomster. Sideløbende med byggeriet blev der anlagt fire drivhuse, og her opformeredes årligt mellem 650.000 og 700.000 blomster og planter.

Langs vejen, der anlagdes fra foden af bakkerne op til toppen, plantedes mellem 4-5000 stk. oliventræer, granatæbletræer, appelsin- og citrontræer, pinjer, cypresser, egetræer, palmetræer, m. fl. Mange af træerne vejede op til tre ton ved plantningen. I tilslutning til slottet var der en kvægfarm med kødkvæg og malkekvæg, ligesom William R. Hearst anlagde en Zoologiske Have på området. Denne er dog siden nedlagt, men der lever flere vilde dyr i bakkerne.

Film og mediefolk på slottet

I de glade 30'ere samlede William R. Hearst en lang række af tidens berømte film og mediefolk omkring sig på slottet. Der var gode muligheder for en lang række aktiviteter, herunder svømning, tennis, golf, ture i bakkerne, osv. Til disse aktiviteter udleveredes sportstøj, som gæsterne kunne beholde.

Blandt de kendte gæster var Charlie Chaplin, Winston Churchill, Sonja Heine, Walt Disney, Bing Crosby, Cary Cooper, David Niven, James Steward, Cary Grant, Greta Garbo, Gloria Swanson, Charles Lindbergh (William R. Hearst var selv flyver i stor stil) Clark Gable m.fl.

Medieimperiet

På højdepunktet af sin karriere var Hearst umådeligt rig. Han ejede 26 aviser over hele USA, l6 tidsskrifter, 11 radiostationer, fem nyhedsbureauer, et filmselskab, og han beskæftigede omkring 38.000 mennesker. Det anslås, at hver fjerde indbygger i USA læste en af hans publikationer. I sit testamente gav han hele sin formue til en fond inklusiv slottet på San Simeon, en ranch i Mexico på ca. 1. million tdl., en farm i Nord Californien på ca. 70.000 tdl. land, et slot i Wales i England, samt en række forretningsbygninger i New York, Los Angeles og San Francisco.

Ægteskab uden samliv - men fast elskerinde

I april l903 blev Hearts gift med Millicent Willson, og de fik fem børn, inden de gik fra hinanden. William R. Hearst flyttede snart sammen med en kendt skuespillerinde ved navn Marion Davies (hun var næsten 20 år yngre end han), som han levede sammen med til sin død. Han lærte hende at kende i New York, men han tog hende snart med til Hollywood, hvor han købte en villa til hende i Beverly Hills. Han fik hende med i en lang række film, men så snart der var mulighed for det og det var der ofte, tilbragtes tiden på "Ranchen" i San Semion.

Læs også: Verdens 7 vidundere

I l947 blev William R. Hearst så syg, at han blev nødt til at forlade sin elskede ranch. Han flyttede til Beverly Hills, hvor han døde i l951 i en alder af 88 år.
Efter at familien forærede slottet til Staten California i 1958, er stedet blevet en meget populær turistattraktion, og i dag kommer der årligt omkring en million besøgende fra ind og udland.

Senest ændret Fredag, 03 april 2020 09:12

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.