Storbyjubel: München genåbner

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Storbyjubel: München genåbner Luis Fernando Felipe Alves

Da de danske rejsevejledninger blev ændret for lidt over to uger siden, måtte danske turister fra mandag den 15. juni igen rejse til Tyskland. Der var bare én undtagelse: Rejsen måtte ikke gå til byer med over 750.000 indbyggere.

Men regeringen ombestemte sig, og nu må danskere igen besøge byer med mere end 750.000 indbyggere, oplyste Udenrigsministeriets Borgerservice forleden.

"Hele denne COVID-19 situation er enormt svær, og vi føler stærkt med den danske rejsebranche og de udenlandske turistkontorer. Set konkret fra vores stol er vi dog lettede over, at vi fik de tyske metropoler som Hamborg, Berlin og München med i mulighedsviften over tyske destinationer. Netop de tre byer har meget at byde på og er elsket af danskere for hver sit særpræg. Nu kan de atter indtænkes i danskernes roadtrip til Tyskland, som mange står for at ville tage på", siger turistchef i Tysk Turist Information, Bo Lauridsen, i København.

München er klar

Museer, gallerier og udstillinger i München blev genåbnet den 11. juni, og man kan gøre det nemt for sig selv og søge information om åbningstider online. Det er også en god idé at booke billetter på forhånd, også online, for så er man fri for køerne og er sikret indgang.

De mange restauranter i München, "biergärten" og caféer er også åbne igen. Barer og diskoteker vil dog forblive lukket et stykke tid endnu. Siden pinse har hoteller og pensionater samt campingpladser også været genåbnet. Og teatre og biografer vil nu også genåbne samt koncerter og kulturelle arrangementer med 50 gæster inde og over 100 gæster udendørs.

Med kortet 'München Card' reduceres adgangspriser på en lang række seværdigheder, spisesteder og shopping-muligheder væsentligt og med 'City Pass' er meget gratis. Uanset hvilket kort man vælger, er offentlig transport gratis i München.

På Glyptoteket i München afholdes 19.11.2020 - 30.05.2021 en særudstilling om den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen, som fylder 250 år i år. Thorvaldsen blev født i København den 19. november 1770 i en fattig familie men blev en stor, anerkendt billedhugger, ikke mindst i Tyskland.

Ferietips til München

Der er altid noget at gå på opdagelse efter i München, hvad enten man har 4 eller 24 timer, en forlænget weekend eller en hel uge.

Selv med kun lidt tid i programmet kan man nå at udforske de vigtigste højdepunkter i den smukke metropol. Bestiller man en rundvisning i den gamle bydel, kan man udforske de mest berømte vartegn i byen til fods, såsom det nye rådhus på Marienplatz, Viktualienmarkt og den imponerende Frauenkirche, som nok er byens vartegn.

I weekenden anbefales 'München Kindl Tour' som noget ganske særligt for børnefamilierne – en aftentur gennem den gamle bydel sammen med byens maskot, hvor alt er i sjov, barnlig øjenhøjde.

Har man lyst til det, så bør voksne og større børn lægge vejen forbi Odeonsplatz og nyde Münchens italienske del. Den gule Theatinerkirche, en storslået kirke tegnet af italienske arkitekter, står strålende lige ved siden af Feldherrnhalle, som blev bygget på baggrund af en lignende i Firenze. Herfra kan man også gå ind i den barokke gårdhave.

Smag dig gennem øl og godbidder

Når man har set de vigtigste seværdigheder i den gamle bydel (dette kan også gøres komfortabelt på en cykel), er det skønt bagefter at indtage en kold, tysk øl i Biergarten på Viktualienmarkt. Dette er den mest centrale Biergarten i byen, men også den eneste i byen, hvor de store München-bryggerier alle er repræsenteret. Alternativt kan man bestille en Viktualienmarkt smagningstur, hvor man ikke kun lærer det skønne madmarked at kende. Man smager sig også igennem de forskellige boder, og det er en oplevelse for ikke mindst smagsløgene.

Bliv 'dus' med de kongelige

Vil man have en pause fra trængsel og alarm i den gamle bydel, kan man springe på sporvogn nummer 12 fra Rotkreuzplatz, som kører direkte til Nymphenburg Slot, som ligger i den vestlige del af München. Barokslottet hører til blandt de største kongeslotte i Europa.
Rundt om slottet ligger et kæmpestort parkanlæg med adskillige lystslotte, livgivende vandløb og bemærkelsesværdige skulpturer. De lokale bruger i stor udstrækning slotsparken til at slappe af i. Her kan man tage en vidunderlig spadseretur gennem slotskomplekset – i slotshaverne Amalienburg, Pagodenburg og Badenburg. I alt dækker parken med sit kanalsystem omkring 229 hektar. Bagefter kan man holde et kærkomment break i Hirschgarten, som er en stor, velassorteret Biergarten kun et kvarters gang væk.

Moderne kunst gange fire

Fra Picasso over Warhol til Le Corbusier - Pinakothek der Moderne er et af de største kunsthuse for moderne og samtidig kunst, arkitektur og design i hele Europa. Man betaler for indgang ét sted og besøger fire museer: Det gælder Der Sammlung Moderne Kunst, der Neuen Sammlung, Architekturmuseum og Staatlichen Graphischen Sammlunger. Altså fire uafhængige museer under samme tag; Pinakothek der Moderne. Man får nærmest her et samlet overblik over kunsten i det 20. og 21. århundrede fordelt over hele 12.000 kvadratmeter. Hvert af museerne har endda sit eget belysningskoncept, der perfekt iscenesætter de forskellige udstillinger.

Det gamle arbejderkvarter

Bydelene Haidhausen og Die Au har udviklet sig fra arbejderklasseforstæder til eftertragtede boligområder. Her går man igennem gyderne med små butikker og grønne gårde og har næsten følelsen af at være i en landsby midt i byen.
I omkring år 808 blev Haidhausen for første gang nævnt i et officielt dokument, så Haidhausen er meget ældre end centrum af München. Sammen med Au og Giesing var bydelen i lang tid en af forstæderne til München, indtil de blev indlemmet i byen i midten af 1800-tallet.
De nænsomt restaurerede boliger går tilbage til 1700- og 1800-tallet. Den maleriske charme, som de lave huse udstråler i dag, kan dog ikke skjule det faktum, at de engang tilbød indbyggerne et tag over hovedet men under de fattigste forhold.

Når folket selv bestemmer

Talrige München-historier kan fortælles på den cirka én kilometer lange rute, der starter ved Karlsplatz-Stachus og fører de gående gennem gågaden langs Neuhauser- og Kaufingerstraße til Marienplatz. I gamle dage solgte købmændene salt, i dag er der mange shoppingfans, der boltrer sig her, dog ikke så meget med køb af salt. Selv Napoleon ankom til München på en tåget aften i efteråret 1805. Dobbeltnavnet Karlsplatz-Stachus får mange tyskkyndige til at smile i dag: Karl Theodor, som overtog regeringsmagten i 1777, ændrede i stor stil på stednavne i München efter sin overtagelse i 1777. Dette var også tilfældet med navnene Karlstor og Karlsplatz. Befolkningen i München var dog civilt ulydige, og pladsen fik tilnavnet eller kælenavnet "Stachus" efter den nærliggende kro i Eustachius Föderl.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.