Cana Buttenschøn om det sunde udendørstøj

Udgivet i Familieliv
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Vores udendørstøj kan være problematiske for miljøet og helbredet. Vores udendørstøj kan være problematiske for miljøet og helbredet. FOTO: Alexander Dummer

Miljøstyrelsen sætter fokus på det sunde og usunde udendørstøj i en ny landsdækkende kampagne. Og med som ambassadør er blogger, forfatter og jordemoder, Cana Buttenschøn. Cana er selv mor til to drenge og deler her en række gode råd til fluorstoffer i udendørstøjet og hvordan, du kan undgå dem i dine børns udendørstøj.

Fluorstoffer er smarte stoffer. De er stabile, holdbare og kan gøre tekstiler vand- og smudsafvisende. Derfor bruges fluorstofferne ofte i udendørstøj som fx handsker, luffer, flyverdragter, regntøj, overtræksbukser, løbejakker, vandafvisende fodtøj, skitøj og andet all weather-tøj for at gøre tøjet vand- og smudsafvisende.

Men nogle af stofferne er problematiske, da de er svært nedbrydelige i naturen. Derudover ved man, at nogle fluorstoffer er skadelige for mennesker.

Nogle af de mest problematiske fluorstoffer er allerede blevet forbudt, og andre bliver det løbende. Men der er stadig lovlige fluorstoffer, som kan være problematiske for miljøet og helbredet, og det tager år også at forbyde disse fluorstoffer.

"Som mor til to vilde drengebørn, er der meget, man skal være opmærksom på i valget af udendørstøj. Noget af det vigtigste for gode udendørslege er selvfølgelig, at både børn og voksne er godt og behørigt klædt på. Og på disse breddegrader må tøjet gerne være bådet varmt og vandafvisende, fordi vejret - som I ved – kan være både koldt, vådt og sjasket" indleder Cana.

LÆS OGSÅ: Den bæredygtige rejse step by step

Hun fortsætter:
"Når du skal finde udendørstøj til børnene skal du altså være opmærksom på, at tøjet kan holde på varmen såvel som holde til både vand og smuds. Fluorstofferne hjælper netop med at gør tøjet vand- og smudsafvisende, men der findes heldigvis alternativer uden fluorstoffer, som stadig er vandafvisende".

Miljøstyrelsen har udviklet tre gode råd til dig, der gerne vil finde fluorfri alternativer til udendørstøjet.

1. Gå efter tøj som er mærket Fri for fluorstoffer, PFC-fri, Fluorocarbon free, Fluorine free eller fluorfri
2. Spørg i butikken efter fluorfri alternativer.
3. Test din viden og download en guide til, hvordan du kan finde fluorfri alternativer på www.fluorfri.dk

Cana Buttenschøn afslutter, "Som en lille - men for mig ret vigtig - krølle på halen, så behøver det samtidig ikke at være spor dyrt at undgå flourstoffer i udendørstøjet. Jeg har for eksempel købt drengenes fluorfri flyverdragter i Føtex, hvor den slags altså snildt kan klares uden at aftenmenuen behøver at bestå af havregrød i flere uger efter".

Fakta

Danskerne ved ikke meget om fluorstoffer
En undersøgelse viser, at danske forbrugere ikke ved ret meget om fluorstoffer i udendørstøjet, selvom nogle af fluorstofferne er problematiske for miljøet og helbredet. Undersøgelsen er foretaget af Deloitte og iNudgeyou for Miljøstyrelsen i slutningen af 2016 blandt 1.031 danskere, der har købt udendørstøj inden for de seneste to år.

- Kun 6% ved, om udendørstøjet indeholdt fluorstoffer.
- Kun 9% undersøgte, om udendørstøjet indeholdt fluorstoffer.
- For kun 9% havde det betydning, om udendørstøjet indeholdt fluorstoffer.
- Kun 16% har en holdning til fluorstoffer i udendørstøj.
- Kun 9% er bekendt med (i meget høj, høj eller nogen grad) hvilke tøjmærker og typer af udendørstøj, der indeholder fluorstoffer.
- Kun 9% føler sig (i meget høj, høj eller nogen grad) oplyst om muligheden for at købe udendørstøj med og uden fluorstoffer.

Læs mere på www.fluorfri.dk

Se kampagnefilm med Cana Buttenschøn
https://youtu.be/49-jV1DHvEA

Se kampagnefilm med Michelle Kristensen
https://youtu.be/UwhX2P79LU4

 

Senest ændret Torsdag, 08 februar 2018 12:29

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.