Graviditet & fødsel: 100 myter du bør kende

Udgivet i Familieliv
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Når man venter sig, kan man let blive forvirret over de mange gode råd, som alle har. Når man venter sig, kan man let blive forvirret over de mange gode råd, som alle har.

GRAVID OG FORVIRRET: Venner og familie er fulde af gode råd, når man venter en lille ny. Det kan dog være vanskeligt at vide, hvilke råd man bør følge, og hvilke som er myter. Erfaren jordemoder gør dog op med de mest almindelige myter og påstande i en ny bog, som vil gøre det lettere at forøge familien i fremtiden.

Kaffe er skadeligt under graviditet, gravide må ikke spise sushi, gravide skal spise for to - der er mange myter i spil omkring det at få børn. Ofte ved man ikke, hvad man skal tro på. Og jo flere gange myterne udtales, jo mere sejlivede bliver de. Derfor bør en mytebog om graviditet og fødsel gå forud for al anden graviditetsoplysning, så man får ryddet de forvirrende forhindringer af vejen for saglig formidling.

Forfatter Agnete Nørrelund-Madsen, som er uddannet jordemoder og arbejder i Maternity Foundation, mener, at myterne er nogle af jordemødrenes største fjender:
"De synes umulige at komme til livs, og ofte kommer vi også til uforvarende at puste til gløderne ved selv at bringe myter til torvs, fordi vi troede, at det var den skinbarlige sandhed, at der f.eks. er flest fødsler om natten, eller at rødhårede oftere end andre får sår på brysterne under ammeetablering. Vi tror det, for det er det billede, vi synes, vi ser i dagligdagen," siger forfatteren, som ikke har haft svært ved at finde de 100 myter, som skulle i bogen.

LÆS OGSÅ: Cocker Spaniel

"100 myter om graviditet og fødsel" er for dem, der venter sig, og for venner og familier der bekymrer og glæder sig, men bogen kan læses af alle, der er nysgerrige på alle de myter, der findes om den store livsbegivenhed, det er at føde. Bogen udkom for en lille måned siden, så hvis man er interesseret i af få afklaring på alt det, man tænker over inden, under og efter fødslen, så er det bare med at komme afsted til boghandleren. Nedenfor kan man få en lille smagsprøve på, hvad man kan få svar på ved at læse bogen:

1. Gravide spiser mærkelige ting, fordi kroppen trænger til det
Grunden til, at gravide får sære spisevaner, vides ikke. Der kan ikke påvises en sammenhæng mellem graviditet og en mangeltilstand i kroppen eller mellem graviditet og påvirkning af et særligt hormon, der skulle have betydning for ændring i spisevaner i sær retning. Måske er det kvalmen, der for mange fylder en del, der sætter grænserne for, hvad det er muligt at indtage – det kan være, at is lindrer, og det kan være, at kiks er det eneste, der glider ned og bliver nede. Men myten må på det foreliggende siges at være usand, da det indtil videre, trods ihærdige forsøg, ikke har været muligt at få belyst, hvad der er med gravide og sære spisevaner. Myten er dermed falsk.

2. Det er arveligt at få tvillinger
Enæggede tvillinger er en af naturens overraskelser, og det er som udgangspunkt ikke forbundet med arvelighed, at et af en kvindes æg pludselig deler sig, og to identiske menneskeanlæg opstår. Sandsynligheden for at få toæggede tvillinger er imidlertid arveligt betinget, da en kvindes tilbøjelighed til at frigive to æg under en cyklus i stedet for ét er arvelig. Fertilitetsbehandling med oplægning af flere æg og stimulation med hormoner øger også sandsynligheden for at få tvillinger. Myten er sand, det er arveligt at føde tvillinger (i hvert fald de toæggede).

22404-1513949199

 

Senest ændret Tirsdag, 24 april 2018 08:10

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.