Husk køkkenhygiejnen – alternativet har alvorlige konsekvenser

Udgivet i Familieliv
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Et rent køkken er et sundt køkken. Et rent køkken er et sundt køkken.

BAKTERIEKOSTEN: Første skridt til den gode køkkenhygiejne tages, når børnene er små, og de er med i køkkenet, hvor 'det gode eksempel' viser vejen frem. Det kan måske også gøre, at man selv strammer op på sine køkkenvaner, og det er ikke så skidt endda.

Fødevaresikkerhed og god køkkenhygiejne hænger ofte sammen, men de fleste har tendens til at hoppe over, hvor gærdet er lavest, når det gælder håndtering af friske madvarer. Mange forældre vil gerne involvere deres børn i madlavningen fra en tidlig alder, da det er kvalitetstid og nyttig læring for barnet, og det er da også godt.

LÆS OGSÅ: Sverige - et gastronomisk drømmeland for alle

Studier viser, at hvis gode hygiejnevaner introduceres allerede i en ung alder, vil de vare ved - for hvad du gør nu, vil dine børn gøre senere. Derfor får du her de 10 bedste tips til god køkkenhygiejne i et hjem med børn:

1. Fjern smykker og vask hænderne ordentligt, inden du går i gang. Der sidder bakterier på hænderne, og de spreder sig nemt til madvarerne.

2. Rengør køkkenbordet. Køkkenborde bliver udsat for lidt af hvert; brødkrummer, spildt mælk, bæreposer og lektielæsning - bare for at nævne nogle stykker. Måske efterlader du dine nøgler og pung på bordet? Rengør bordet med varmt vand hver dag og med rengøringsmiddel mindst én gang om ugen.

3. Vask dit skærebræt. I gennemsnit kan et skærebræt have mere end 200 procent flere bakterier end et toiletbræt, så sørg for at hold det rent med varmt, rindende vand og en god skrubning. Brug opvaskemiddel på skærebrætter af plastik, mens en halv citron og lidt salt er nok på skærebrætter af træ.

4. Vask frugt og grøntsager. Brug koldt, rindende vand til at fjerne jord og sprøjtegift fra frugt og grøntsager. Man ved aldrig, hvor mange hænder, der har rørt æblet, før man køber det.

5. Hold den rå mad kold. Specielt kød og fisk bør ikke tages ud af køleskabet mere end 30 minutter, før det skal bruges.

6. Vask dine hænder, når du skifter arbejdsstation. Håndvask er utroligt vigtigt, når det kommer til god køkkenhygiejne. Det skal gøres til en vane, når man starter på noget nyt i køkkenet.

7. Stabl ikke gamle tallerkener i vasken. Stabler af tallerkner bliver hurtigt til en forlystelsespark for bakterier.

8. Vask hænder, før du spiser. Endnu engang: Vask dine hænder! Prøv at holde køkkenbakterierne i køkkenet - tag dem ikke med ind til spisebordet.

9. Opbevar køkkenaffald i en lukket spand. Du genbruger, ikke sandt? Godt! En lukket affaldsspand holder uvelkomne insekter på afstand.

10. Rengør din vandhane med jævne mellemrum. En vandhane er en bakteriebombe. Hver gang man tænder for vandet med beskidte fingre, overføres bakterier til den. Når man så slukker efter at have vasket hænderne, kommer bakterierne direkte tilbage på vandhanen. Hold den ren eller invester i en berøringsfri- eller en hybridvandhane. På den måde er problemet løst.

LÆS OGSÅ: Seneste nyheder fra Vejle 

At holde vandhanen fri for bakterier kan være et rent sisyfosarbejde. For at komme bakterier og sygedage til livs, så anbefaler Kasper Thomsen, Landechef for Oras i Danmark, berøringsfrie armaturer:

"De seneste år har flere studier vist, at berøringsfrie armaturer effektivt mindsker spredning af bakterier og reducerer antallet af sygedage. Tidligere hørte berøringsfrie armaturer primært til på offentlige toiletter, hospitaler, skoler og storkøkkener, men antallet er stigende i private, danske hjem. Det er godt nyt for den generelle sundhed".

Senest ændret Torsdag, 22 marts 2018 13:21

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.