Priser på fødevarer og varme falder i Danmark

Udgivet i Økonomi
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Mange europæere får et chok over priserne, når de besøger et land som Danmark. For danskerne er priserne dog meget lige til, og i løbet af de seneste måneder, er det faktisk blevet billigere.

Nye tal fra Danmarks statistik viser, at priserne i Danmark faldt for anden måned i træk, og den inflation man oplever i Danmark er nu den laveste, hvis man sammenligner med de andre lande i EU. Den danske inflation faldt med 0,9 % i juli til 0,8 % i august, mens den også var faldende måned før. Danmark er faktisk det eneste af landene i EU, der har oplevet et fald i inflationen hele to måneder i træk.

Ifølge Finans.dk er det hovedsageligt et prisfald på fjernvarme og fødevarer, der har bidraget til den lave inflation i landet.

Øger konkurrenceevnen
Ifølge Tore Stramer cheføkonom i Nykredit, så er den lave inflation i Danmark med til at øge konkurrenceevnen.

”Det er med til at øge vores konkurrenceevne, og det er positivt på et tidspunkt, hvor eksporten har det svært. Den lave inflation mindsker presset for en høj lønvækst og dermed også virksomhedernes omkostninger i modsætning til udlandet, hvor lønningerne stiger mere”, lyder det fra Tore Stramer.

Den gennemsnitlige inflation i EU er også faldet, men det er langt fra på samme niveau som i Danmark. Der er inflationen faldet fra 2,2 % til 2,1 % fra juli til august.
I august er det Rumænien der har taget det største spring af EU-landene, med en inflation på hele 4,7 %. Vores svenske naboer ligger lige omkring gennemsnittet med en inflation på 2,1 % i august.

Priser på ejerlejligheder falder også
Det er dog ikke kun priserne på fjernvarme og fødevarer, der er faldende i Danmark. Udbuddet af ejerlejligheder er på sit højeste siden 2012 hvor finanskrisen langsomt ebbede ud, hvilket betyder, at priserne falder.

Intet mindre end 8250 ejerlejligheder er der udbuddet i øjeblikket, hvilket gør det til et købers marked. Ejerne af lejlighederne er nødt til at presse prisen ned, hvis de ikke ønsker lange liggetider, og det skaber inflation i lejlighedsmarkedet.

Det er især i København, at man har oplevet et stort udbud af lejligheder, hvor størstedelen er sat til salg på Østerbro og på Amager. Når udbuddet er stort i hovedstaden følger resten af Danmark ofte trop, og derfor ser vi nu et uhørt højt antal af ejerlejligheder til salg.

Tidspunktet kunne derfor være det helt rette til at tage et kviklån, hvis du går med tanker om at investere i en ejerlejlighed. Lånet vil være billigere at foretage nu, hvor priserne på ejerlejligheder er faldende i stedet for at vente til udbuddet vender, og det pludselig er sælgers marked i stedet

Senest ændret Tirsdag, 02 oktober 2018 12:06

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.