Rhinen og Rhinfaldet

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Rhinen og Rhinfaldet Tekst og fotos: Aage Krogsdam

Krydstogter på Rhinen hører til en af de mest populære rejseformer, når det gælder rejser i Europa. Der køres fra Danmark til Düsseldorf, Køln eller en anden af de store byer langs Rhinen. Herfra tager store lange smalle flodkrydstogtsbåde afsted på 6- til 14-dages rejser på den store flod.

Et af de mest populære steder på Rhinen er den såkaldte romantiske strækning fra Rüdesheim til Koblenz og evt. videre til Køln. Her i artiklen gives et indblik i Rhinen, dens historie, geografi og betydning gennem århundreder for de lokale i de lande, den løber igennem.

LÆS OGSÅ: Guldfeber i New Zealand

Rhinen udspringer ved Tomasee nær ved Oberalpasset i den schweiziske kanton Graubünden i den sydøstlige del af de schweiziske alper. Floden danner grænse mellem Schweiz og Østrig, senere mellem Schweiz og Liechtenstein og igen mellem Schweiz og Østrig, inden den løber ud i Bodensee, hvor den danner grænse mellem Schweiz og Tyskland.

Nord for Basel danner Rhinen grænse mellem Frankrig og Tyskland indtil et punkt sydvest for Karlsruhe, hvorfra Rhinen løber gennem det tyske Ruhr-distrikt. Øst for Nijmegen løber Rhinen videre ind i Holland for til sidst at løbe ud ved den hollandske nordsøkyst.

Romertiden

Rhinen og DonauRhinen og Donau dannede tilsammen det meste af grænsen Limes Germanicus, der adskilte Romerriget fra de germanske stammer fra år 83 til omkring år 260. Siden dengang har Rhinen været en vigtig handelsvej, som gjorde det muligt at transportere gods på lange afstande. De mange borge og fæstningsværker langs med Rhinen vidner om den store betydning, som vandvejen havde under det tysk-romerske rige.

De mange varianter af navnet Rhinen i de moderne sprog kommer alle fra det Galliske navn Rhinos, der betyder den, som flyder. 

LÆS OGSÅ:  Red Rocks Koncert

Rhinens samlede længde fra udspringet i Alperne gennem Bodensøen og videre til deltaet i Nordsøen er opmålt til 1.232 km. Rhinen udleder hvert år op til 3 millioner kubikmeter sediment i søen. For at begrænse følgevirkningerne heraf er det nødvendigt konstant at udvinde sten og grus fra søen ved udmundingen.

Bodensøen består af Obersee (Oversøen), Untersee (Undersøen) og den korte kanal Seerhein ved Konstanza, som forbinder søens to dele. Søens kyster ligger i de to tyske delstater, Bayern og Baden-Württemberg, den østrigske delstat Vorarlberg og endelig de to schweiziske kantoner Thurgau og St. Gallen. Rhinens løb gennem Bodensøen er 60 km, når man medregner den korte kanal.

Man kan følge Rhinens kolde grå bjergvand et stykke ind i søen. Det kolde vand løber tæt ved overfladen indtil et sted i søen, som kaldes 'Rheinbrech', hvor det kolde vand synker i dybet. Lidt vest for øen Lindau kan man følge strømmen igen. Afhængig af vandstanden kan man stort set følge strømmen hele vejen gennem søen.

Den kun 4,3 km lange flod Seerhein forbinder Obersee med den omkring 22 cm lavere liggende Untersee. Bodensøens vandspejl var under Weichsel-istiden, der sluttede omkring ca. 9.600 f.Kr., omkring ti meter højere, og dengang var søen en stor sammenhængende sø. Den er cirka 62 km2 stor.

Rhinfaldet

Ved St. Anna-Loch nær Rheinfelden i nærheden af Schaffhausen ligger vandfaldet Rheinfall, som med en middelvandføring på 373 m³/s er det tredjestørste vandfald i Europa efter Sarpefossen i Norge og Dettifoss i Island, når man anvender kriteriet 'faldenergi'. Rhinfaldet er 23 meter høj og 150 meter bredt.

Strækningen mellem Rüdesheim og Koblenz kaldes den "Romantiske Rhin", og den blev i 2002 opført på UNESCO's Verdensarvliste som følge af en unik kombination af geologiske, historiske, kulturelle og industrielle mindesmærker langs ruten med vinmarker overalt og mere end 40 borge. Ved St. Goarshausen er der et skarpt sving på floden, og her ligger Lorelei-klippen. Lorelei druknede sig i kærlighed til sin elskede og blev til en havfrue. Hendes statue kan ses på en landtange. Det siges, at hendes sang lokker sømænd i døden og får skibene til at synke. Her er floden 25 meter dyb. Det er det vanskeligste sted at passere på Rhinen.

Hvis du vil vide mere om flodkrydstogter se: www.gislev-rejser.dk og www.vitus-rejser.dk

Senest ændret Mandag, 13 august 2018 13:17

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.