Tegl på solskinsøen

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Bornholm er kendt for sine flotte, røde tage. Bornholm er kendt for sine flotte, røde tage. Foto: Dantegl.

TRADITION: Bornholm har en meget lang tradition for at bruge tegl i byggeriet. Allerede tilbage i middelalderen blev der produceret tag- og mursten på solskinsøen midt Østersøen.

Et storslået eksempel er naturligvis borgruinen Hammershus, der har dele opført omkring år 1200.

I dag er det den klassiske og meget smukke vingetagsten fra eksempelvis Dantegl, der er den foretrukne løsning på de bornholmske huse. De røde tagsten giver bygningerne et helt specielt særpræg.

Tegl og ler

Store forekomster af ler i den bornholmske undergrund har naturligvis haft betydning for udviklingen af øens teglindustri. Bornholm er rig på alt fra det almindelige blå- og rødler, men også på kaolin, der kan bruges til for eksempel porcelæn.

Helt op til midten af 1700-tallet blev leret brændt på små gårdteglværker på øen, men i 1741 blev det første rigtige teglværk nord for Rønne taget i anvendelse.

Herefter gik det stærkt med nye teglværker over hele øen. Mange af tegl blev brugt lokalt, men der var også en stor udskibning af sten til København og andre byer.

Bornholm og de smukke huse

I Rønne, Svaneke, Gudhjem og Nexø finder man de bedst bevarede bymiljøer med smukke, gamle huse, der ligger tæt gavl mod gavl.

På mange af disse fredede, historiske ejendomme er det et krav, at der skal være røde vingetagsten ved renoveringer, så bymiljøet ikke ødelægges.

I Nexø renoverer Byg-Grønt i Rønne en række huse, og de to tømrersvende Sonnich Løsholt og Eivind Gregersen er stolte over traditionen på øen.

- Den foretrukne tagløsning her på Bornholm er helt klart Dantegl vingetagsten, så med de mange tage, vi årligt oplægger, er det en tagsten, vi håndværkere kender ret så indgående, siger Sonnich Løsholt.

I de ældste byområder i f.eks. Nexø og Rønne er det et ufravigeligt krav, at der anvendes røde vingetagsten, men også steder, hvor der er frit valg på alle hylder, falder valget ofte på vingetagsten.

Hvis man eksempelvis kigger ud over Gudhjem eller er i en af de andre smukke byer, så ses det tydeligt, at de røde vingetagsten virkelig er bornholmernes foretrukne tegl, uanset om det er moderne rækkehuse, mindre etageejendomme, navnkundige badehoteller og sommerhuse med en fantastisk udsigt over Østersøen.

Læs mere om tegl og muligheder på www.monier.dk.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.