Vintersikring af havebassin

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Man kan sagtens nå at gøre sit have bassin klar, inden frosten rigtig sætter ind. Man kan sagtens nå at gøre sit have bassin klar, inden frosten rigtig sætter ind. Foto: Aage Krogsdam.

RETTIDIG OMHU: Husk at rense din havedam så meget som muligt for blade og planterester for at undgå iltsvind i vinterens løb. Det betaler sig.

De fleste haveejere har formentlig fået gjort deres havebassin vinterklart, ellers er det tid nu, inden frosten sætter ind. Det er vigtigt, at man så vidt muligt fjerner visne blade samt andre planterester fra bassinets vandplanter. Ellers vil plantedelene og bladene lægge sig på bunden af bassinet, og der går en gæring i gang i løbet af vinteren, og hertil kræves ilt.

Derfor vil der på bunden af en havebassinet blive iltmangel til fiskene, hvis man ikke får fjernet planteresterne. I vinterens løb vil der nemlig være varmest ved bunden af bassinet. Er vandet over en meter dybt, vil temperaturen som regel være 4-5 grader ved bunden, og det er her at fiskene opholder sig vinteren over.

Ingen fodring af fiskene

Vandets temperatur i bassinet er for længst nået under 10 grader, og derfor skal man ikke fodre fiskene mere. En tommelfingerregel siger, at fiskene ikke skal fodres, når temperaturen falder til under 10 grader.

Fiskene går ned på bassinets bund og bevæger sig meget lidt og bruger derfor meget lidt energi. Får vi meget frostvejr således, at bassinet fryser til, kan man anbringe en lille vibrationspumpe, som kan holde et åbnet hul i bassinet selv ved lang og vedvarende frost. Det betyder, at der kan komme ilt til vandet.

Fiskehejren

Hvis du har haft besøg af fiskehejren i sommerens løb og har kunnet holde den væk uden, at den har fået et dejligt måltid, skal du regne med, at den bliver mere aggressiv i takt med, at det bliver koldere. Man kan prøve at anbringe en plast hejre i naturlig størrelse ved bassinkanten, men flyt den tit Der er delte meninger om virkningen. Nogle steder virker den, fordi en hejre er en territorium krævende fugl, og derfor vil den ikke komme i nærheden af plast hejren.

Jeg selv har i sommerens løb ikke haft besøg af hejren, selvom de har overfløjet haven mange gange om ugen, da jeg er nabo til en stor mose. Men her i efteråret tog den mod til sig og spankulerede rundt på græsplænen tæt ved plasthejren adskillige gange. Men fiskene i havedammen er jo ikke dumme. De går straks mod bunden, når hejren kommer. Da jeg etablerede dammen, anbragte jeg flere natursten i bunden af det 1.20 meter dybe bassin som en slags kæmpehøj, hvorunder fiskene kan gemme sig. Et par gange tog det et par dag inden fiskene kom op til overfladen igen for at spise, men jeg har erfaret, at de er dygtige til at gemme sig for hejren.

Filtret tåler ikke frost

Her i vinter har vi anbragt et net over hele dammen nu, hvor vandplanterne ikke dækker vandfladen, hvor fiskene i sommer kunne gemme sig. Det har hidtil virket godt, og hejren har ikke kunnet snuppe nogen fisk.

Jeg stopper pumpen i de 4 vintermåneder og tager filtret op, renser hele anlægget og starter først anlægget igen, når risikoen for nattefrost er ovre i april/maj måned. Hvis man har et anlæg med biologisk UV filter, skal det tages op. Det tåler ikke frost. God fornøjelse med vinterklargøringen af dit havebassin.

Senest ændret Søndag, 07 december 2014 17:42

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.