Undgå misfarvning af murværk

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Murværk og materialer skal afdækkes korrekt for at undgå skader. Murværk og materialer skal afdækkes korrekt for at undgå skader. Foto: Kalk- og Teglværksforeningen.

MURSTEN: Manglende afdækning under byggeri kan give misfarvninger og skade på murværket. Derfor kommer der i 2015 til at ligge en vejledning sammen med alle mustensleverancer.

Murerne, murerfagets arbejdsgivere og murstensproducenterne vil med vejledningen gøre opmærksom på, hvordan man afdækker sit byggeri korrekt.

- Et igangværende byggeri, hvor afdækningen af murværket ikke er tilstrækkelig, har vi alle set. Ofte er det en forglemmelse, men vi ved også, at nogle murere er i tvivl om, hvordan afdækningen bedst foretages samt hvornår den skal etableres, siger direktør i Kalk- og Teglværksforeningen Tommy Bisgaard.

mur-murvaerk-murer-teglstenDet er nogle gange den moderne emballage, der fejlagtigt leder til opfattelsen af, at man ikke behøver afdække materialerne på byggepladsen. Men rapporter fra Byggeskadefonden viser, at behovet er der. De oplagrede materialer udsættes for vind og regn og kan risikere at blive opfugtet.

Afdækning af mur og materialer skal:

• Lede regnvand bort
• Forhindre at vand siver ned i hulrum, ned ad muren eller ind i murværket
• Holdes ved lige indtil en permanent afdækning i form af tagkonstruktion og sålbænke er på plads samt, at mørtlen er hærdet af.
• Skal koordineres med andre fag på byggepladsen
• Foretages senest ved arbejdstids ophør eller ved kraftig regn i arbejdstiden

Men erfaringen viser, at mange gange så er afdækningen af oplagrede materialer eller delvist færdigt byggeri aldeles mangelfuld. Eksempelvis skal den også gå mindst 60 centimeter ned over murværket. Samtidig skal afdækningen afsluttes med en lægte på begge sider af presenningen, så der er luft til murværket, og så det samtidig undgås, at den blæser op.

I den vinterkolde årstid skal murværk og materialer samtidig beskyttes med isolering, så man undgår frostskader.

Du kan finde vejledningen på bygitegl.dk.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.