Tjek murbindere ved renovering

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Murbindere er vigtige for murens stabilitet - og mange er i dårlig forfatning. Murbindere er vigtige for murens stabilitet - og mange er i dårlig forfatning. Foto: Teknologisk Institut.

MURVÆRK: Når man energirenoverer sit hus eller på anden måde laver gennemgribende renovering af ejendommen, er det en god ide at tjekke murbinderne.

Hvis de er gennemtærede går det ud over skalmurens styrke, og i værste fald kan hele muren styrte sammen for eksempel i forbindelse med stormvejr.

Især murbindere fra perioden 1950-84, hvor der ikke var krav om rustfrie murbindere, kan være gennemtærede.

Alligevel er der mange bygningsejere, der ikke får tjekket murbindere for eksempel, når de energirenoverer, selvom Teknologisk Institut kraftigt tilråder dette.

Dagmar, Egon og alle de andre

Med et stigende antal storme og orkaner er gode murbindere endnu vigtigere end tidligere, da mange bygninger har mure bundet sammen på den måde.

Indtil 1960 var for- og bagmur som oftest muret sammen, men allerede fra 1940'erne begyndte murbindere at være mere almindelige.

- Problemet ses oftest på vest- og sydvendte ydermure, fordi de er mest udsat for vejrets belastning. Og så er det typisk bygninger fra 1930-84, som ikke er omfattet af krav om rustfaste murbindere, siger Poul Dupont, der er sektionsleder for Byggeri og Anlæg på Teknologisk Institut.

Han har set flere eksempler på sammenstyrtninger forårsaget af gennemtærede murbindere i sin tid som specialist i murværk.

Hul i muren

En af årsagerne til at husejere ikke for undersøgt murbinderne er, at det kræver en destruktiv undersøgelse. Med andre ord - der skal laves hul i muren, så man kan komme ind og kigge til murbinderne.

- Vi vil gerne udbrede budskabet om at få undersøgt alle bygninger, der er i risikozonen. Bygninger med gennemtærede bindere kan oftest få monteret nye renoveringsbindere, så murværkets styrke genetableres og faren for nedstyrtning elimineres, siger Poul Dupont.

Udgiften til den ekstra tryghed nye murbindere giver kan tjenes hjem, hvis man samtidig laver en energirenovering.

Et nyudviklet koncept, hvor facaden nedrives, og genopføres som ny slank mur kombineret med nye effektive isoleringsmaterialer, som eliminerer kuldebroer, kan forny en bygnings liv samtidig med at murbinderne sikres. Læs mere på Teknologisk.dk.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.