Forspiring af kartofler

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Kartofler bør sættes til spiring nu, hvis man vil have dem før naboen. Kartofler bør sættes til spiring nu, hvis man vil have dem før naboen. Foto: Aage Krogsdam.

KARTOFLER: Vil du have kartofler i haven, er det tid til forspiring nu, således at du kan lægge kartoflerne inden for de næste tre uger, når jorden er frostfri og risikoen for nattefrost er borte.

Normalt spirer kartoflerne i et lyst rum med 17-20 grader i løbet af tre til fire uger. Baggrunden for, at du skal lægge dine kartofler til forspiring, er blandt andet, at du kan se, om der er nogen, der spirer for langsomt eller slet ikke spirer. Derved kan du med det samme kassere dem.

Sunde kartofler

På den måde får du kun gode og sunde læggekartofler, og du undgår sygdomme i planterne, når de gror. Lægger du kartoflerne i et lag, kan der komme luftcirkulation til kartoflerne hele tiden.

ballerina-laeggekartofler-kartofler-fremspiringKonventionelt avlede kartofler er meget langsommere til at spire end økologiske og hjemmeavlede læggekartofler, og spirene knækker lettere af. Det skyldes formentlig, at konventionelt avlede kartofler er sprøjtede og nedvisnet kemisk.

Husk lige, at hvis luftfugtigheden ikke er høj nok, mister kartoflerne let spændstighed, men de kan godt bruges alligevel. Du kan øge fugtigheden ved at spraye med vand et par gange om ugen.

Lys til kartoflerne

Grunden til, at der skal være godt med lys i spiringsrummet er, at det sikrer, at kartoflerne får korte, farvede spirer. Så de er lettere at lægge uden, at spirerne knækker.

En anden grund til at du skal forspire dine kartofler er, at forspirede kartofler vokser hurtigere i jorden. Derved minimeres risikoen for, at der kommer skimmelsvamp i bedet med kartofler i løbet af sommeren.

Du skal være opmærksom på, at kontrollerede læggekartofler nødvendigvis ikke er fri for sygdomme. De er kun garanteret fri for virus. Min erfaring er, at nogle af de købte knolde godt kan være inficeret med sortbenssyge.

Kartoffelskimmel

Kartoffelskimmel udvikles, hvis vejret efter midten af juli er fugtigt og varmt. Kommer der kartoffelskimmelangreb, skal toppen fjernes hurtigst muligt. Ikke alle sorter er lige modtagelige for skimmelangreb.

Du må gerne bruge egne læggekartofler i din egen have, men du har forhåbentlig sørget for, at de er sunde og sygdomsfrie, da du lagde dem til side i efteråret.

Jordtemperatur på 8 grader

Når du lægger din kartofler i køkkenhaven, skal du sørge for at jorden ikke er alt for leret. Jorden skal helst være luftig og let sandet. Her vokser kartoflerne bedst. Jordens temperatur skal være omkring otte grader, når du lægger kartoflerne.

Hvis du vil have dem til at gro hurtigere her i det kølige forår, kan du lægge plastfolie over det stykke jord, hvor du har lagt kartoflerne. Det kan betyde, at du kan høste op til 14 dage før, end hvis du ikke brugte plastfolie.

Husk at give NPK gødning til kartoflerne og at vande dem regelmæssig under væksten, hvis vejret bliver tørt.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.