Pas på din græsplæne

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Plænen kan med enkle midler gøres grønnere end naboens. Plænen kan med enkle midler gøres grønnere end naboens. Foto: Aage Krogsdam.

GRÆSPLÆNEN: Selvom det er relativt køligt efter årstiden, så vokser græsset fint i græsplænen. Og desværre vokser ukrudt også, og hvis du er plaget af mos, så er det nu du skal gøre noget ved det.

Du skal løbende hen over sommeren helt frem til oktober klippe din plæne op til to gange om ugen, når der kommer normalt med regn. Sætter det ind med tørke er det en god ide at vande græsset med cirka 20 mm ad gangen.

Så vil du hele tiden have en grøn plæne, men fortvivl ikke selvom græsset bliver gult af tørken, så er det sjældent, at rodnettet går ud efter en tørkeperiode.

mos-skygge-plaeneGødning af plænen

Og så skal græsset naturligvis også have gødning og kalk. Kalken er med til at hæve jordens surhedsgrad (ph indhold), og giver græsset bedre vækstbetingelser.

Klippehøjden skal være cirka 4 cm, så får du en flot plan overflade. Du må ikke klippe kortere, fordi det kan stresse græsset og dermed svækker du rodnettet. Og når rodnettet svækkes giver det grobund for mos og ukrudt.

I øvrigt er det en god ide at bioklippe græsset, det vil sige, at du efterlader det afklippede græs i små stykker på plænen. Så virker det som gødning, og du slipper for at rive græsset sammen.

Mos i plænen

Mange haveejere er irriterede over, at der danner sig mos i plænen, især hvis der er høje træer nær ved græsplænen. Det giver skygge, og det er her, der dannes fugt, og det er ideelt for mosset. Mos er fin, lille plante, som netop vokser de steder, hvor græsset ikke klarer sig så godt.

En god pleje af græsset er i sig selv med til at reducere risikoen for mos, men kommer mosset, er der flere muligheder for at få det væk. Du skal sørge for at plænen får gødning, og at græsset ikke bliver for lavt, for det alene kan forebygge mosdannelse.

Men ellers må du i gang med en såkaldt vertikalskærer - et skarptandet redskab, som dels fjerner mos og vissent græs, dels ridser plænen op, så der kan komme luft og vand ned til rødderne. En vertikalskærer fås både til håndkraft og med motor. Du kan leje en motoriseret vertikalskærer i dit byggemarked.

Mosset som gødning

Når du har behandlet din plæne med den lille maskine, skal du rive det løse mos og visne græs sammen og fjerne det. Du kan benytte det som gødning i din urtehave ellers anbring det i din kompostkasse. Det er god gødning.

Det tager lidt tid for plænen at genetablere sig selv, men efter en måned bliver plænen grøn og frodig igen.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.