Blomsterhaven i fuldt flor

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Blomsterhaven er i fuldt flot netop nu. Blomsterhaven er i fuldt flot netop nu. Foto: Aage Krogsdam.

HAVEN: Her i august står blomsterhaven i fuldt flor, og de mange blomster kræver derfor masser af vand. Grøntsagerne er også ved at være klar til høst, og de er på trods af den kolde sommer - ikke så ringe endda.

have-blomsterNogen steder i landet er der faldet tordenbyger, men generelt er der et vandunderskud i jorden i hvert fald i landets østlige del.

Derfor er det vigtigt, at man vander, hvis ens flotte sommerblomster ikke skal visne. Men husk, at man skal vande om aftenen, når solen er gået ned, ellers fordamper meget af vandet, hurtigere end planterne når at opsamle vandet.

Regnvandstønder

Jeg har to opsamlingstønder til regnvand fra taget, og de er velegnet til at opsamlet det vand, man kan bruge til alle sine blomsterkrukker i haven.

Og når solen skinner og det blæser, som det har gjort de seneste dage, er det vigtigt, at man vander hver anden eller hver tredje dag.

aakander-have-damHøsttid

Det er også høsttid her i august. Man kan selv opformere sine tagetes, petunia og andre frøplanter.

Man skal tage frøene, når de er lige ved at falde af blomsterkronen, rense dem for visne bladdele og gemme frøene frostfrit i vinter.

Så kan man så dem i potter eventuelt i udestuen allerede i februar, og derefter planter man dem ud i større potter i drivhuset i april. De små planter kan så plantes ud i blomsterhaven i maj måned.

Det er en stor tilfredsstillelse at se sine egne høstede frø gro og give flotte petunia og tagetes i løbet af juni og juli måned. Ovennævnte planter er nok de letteste man kan få til at gro.

tomater-drivhusDrivhuset

I urtehaven og i drivhuset har jeg haft gang i høsten af tomater, agurker, peberfrugter og honningmeloner. I årets vækstperiode har jeg heldigvis undgået rødt spind og større angreb af insekter i drivhuset.

Mindre insektangreb har jeg behandlet med miljøvenlig insektsæbe, og det har betydet, at jeg har fået en god høst af alle grøntsagerne.

Desuden har den grønne vindrue aldrig givet så mange druer som i denne sommer. Vi er begyndt af spise af druerne, og der er masser af søde klaser.

roedbeder-groentsagerSyltning

Syltning af de første salatagurker og rødbeder er afsluttet. De første rødbeder har jeg taget for at udtynde rækken i urtehaven, og derved kan de resterende rødbeder vokse sig større til næste gang, jeg tynder ud.

På den måde høster jeg faktisk rødbeder tre gange i løbet af sommeren og efterårets løb. Lagen til både agurker og rødbeder laver jeg selv af eddike, sukker og med masser af krydderier også peberrod, som øger holdbarheden.

Hindbærerne er endnu ikke modne, men der er mange blomster på buskene, derfor venter jeg i løbet de næste 14 dage masser af hindbær, som dels fryses ned, dels benyttes i daglige frugtshakes.

Dræbersnegle

Til slut skal lige nævnes, at det er nu, at dræbersneglene skal bekæmpes. De parrer sig lige for tiden, og æggene forbliver gemt i jorden indtil foråret, hvor sneglene begynder at udvikle sig.

vindrue-groenneJeg bekæmper dræbersneglene ved at skære dem over og grave dem et halvt spadestik ned i jorden. En ny norsk støvsuger er på markedet. Men ifølge test, er den dels for dyr i drift og ikke så effektiv, som man kunne ønske.

Senest ændret Søndag, 16 august 2015 09:43

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.